Lecții despre predicare

Câteva lecții despre predicare învățate de la Vasile Taloș. Trebuie să o spun de la început că în 2001, când am ajuns pentru prima dată la Bunavestire nu am înțeles predicarea fratelui Taloș. Îmi părea densă, complicată, plină de digresiuni și cu multe trimiteri în Vechiul Testament. Aveam impresia că este mult prea împrăștiată, ca să-mi dau seama debia după mai mult timp că mintea mea nu era încă pregătită să priceapă profunzimea unor predici bine gândite și frumos trăite.

Predicarea fratelui Taloș era tot timpul o expoziție, un soi de eseu, dar fără prețiozități academice inutile. Făcea apel la istorie sau la ilustrații în afara scripturii doar dacă ajuta bisericii. Așa că las aici o scurtă listă de învățăminte despre predicare care nu este în niciun chip exhaustivă.

1. Nu predici niciodată din experiențele altora. Predicarea trebuie să te fi pătruns. Predici ceea ce ai experimentat din text, din rugăciune, din alte cărți, din experiență. Dar doar dacă ți-a vorbit mai întâi ție. Predicarea se naște din frământările predicatorului. Frământări care au legătură cu nevoile bisericii, cu aspecte pe care Duhul Sfânt le lucrează în acel moment în viața lui sau în societate.

2. Predică scriptura. Nicio ilustrație nu se compară cu forța dată de scriptură. Explică scriptura. Nu predica în așa fel încât să lași impresia că oferi autoritate altor cărți sau altor autori mai mult decât oferi scripturii. Expoziția scripturii nu înseamnă să te transformi în comentator biblic ambulant. Înțelege textul, inima lui Dumnezeu din text și apoi găsește forme creative de a-l prezenta comunității.

3. Nu poți vorbi despre Isus fără pasiune. Scopul predicării este Hristos și evanghelia sa. Pasiunea nu poate fi falsificată. Așa că atunci când ajungi la Hristos trebuie să se vadă pasiunea și bucuria întâlnirii cu el.

4. Nu te ridica la amvon fără pregătire serioasă. Nu te ridica la amvon dacă nu ai petrecut ore în luptă cu textul. Nu te ridica la amvon dacă nu te-ai rugat pentru cei cărora le predici. Nu te ridica la amvon dacă nu ai un sentiment constant de uimire că ai șansa să predici cuvântul Dumnezeului adevărat. Nu te ridica la amvon dacă nu te gândești la frații și surorile cărora le predici. Dacă nu ai sensibilitate față de greșelile lor și credincioșie față de „Adevăr”.

5. Predică arzând pentru biserică. Iubește biserica și asta se va vedea în predicare.

Sursa: https://www.facebook.com/712235315/posts/10164477880385316/?d=n

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.