Momente apologetice – „când oile apară lupii”

„În norod sau ridicat și proorocii mincinoși, cum și între voi vor fi învățători mincinoși, cari vor strecura pe furiș erezii nimicitoare, se vor lepăda de Stăpânul, care i -a răscumpărat, și vor face să cadă asupra lor o pierzare năprasnică. Mulți îi vor urma în destrăbălările lor. Și, din pricina lor, calea adevărului va fi vorbită de rău. În lăcomia lor vor căuta ca, prin cuvântări înșelătoare, să aibă un câștig de la voi. Dar osânda îi paște de multă vreme, și pierzarea lor nu dormitează.” (2 Petru 2:1-3)

Textul vorbește de oameni ai credinței care ajung sa cada in păcat, sa folosească cuvântări înșelătoare ca sa aibă un câștig. Trecând peste aspectul teologic, mergând la practica as face următoarea prezentare:

„Sa presupunem ca un lucrător al Evangheliei face un apel de ajutor pentru lucrarea Domnului. Ești mișcat de prezentarea făcută si simți ca trebuie sa pui si tu umărul in ajutorarea lucrării spre slava Domnului. Din bunătatea inimii si resurselor pe care le ai din partea Domnului începi sa susții lucrarea. Lucrarea pare sa meargă, nevoile de ajutor fiind din ce in ce mai mare. Copleșit de nevoile lucrării, încurajezi si pe alții sa pună umărul. In timp ajungi sa afli de neregularități, parte din fondurile trimise pierdute prin alte buzunare.”

Care este atitudinea ta? Ce faci in astfel de cazuri?

Petru trage atenție la astfel de buni vorbitori cu cuvântări înșelătoare, care caută un câștig de la copii Domnului. Pavel merge mai departe sa dea următorul sfat:

„Vă îndemn, fraților, să vă feriți de cei ce fac dezbinări și tulburare împotriva învățăturii pe care ați primit-o. Depărtați-vă de ei. Căci astfel de oameni nu slujesc lui Hristos, Domnul nostru, ci pântecelui lor; și, prin vorbiri dulci și amăgitoare, ei înșală inimile celor lesne crezători.” (Romani 16:17-18)

Pavel si Petru nu vorbesc despre un membru nominal a unei adunări, care nu are audienta sau urmași. Acești „învățători,” care in zilele noastre i-am numi lideri spirituali, ajung sa se hrănească din mâinile celor care au ajuns prada înșelăciunilor lor. Nici Pavel si nici Petru încurajează practica pasajului din Matei 18 in tratarea la astfel de oameni, ci mai degrabă o expunere si dezonorare in fata adunării sfinților.

Ne facem tovarăși de adevăr sau de înșelăciune?

Domnul sa dea curaj copiilor Săi sa confrunte astfel de oameni care nu fac altceva decât sa risipească din punga Domnului.

Coram Deo!

Dr. Caius Obeada

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.