Viorel Iuga – Ardeleanu care nu se lasă intimidat de toleranți sau tăntălăi


Nu pot să tac în fața atacurilor lansate la adresa lui Viorel Iuga, președintele Uniunii Baptiste și a Alianţei Evanghelice din România. Nu ne-am întâlnit, nu am vorbit și nu pot spune că cunosc pe acest ardelean. Însă spiritul acestui baptist îmi este cunoscut și de apreciat. Baptismul a fost și este o mișcare Evanghelică care a pledat pentru libertatea religioasă dela începuturile istoriei ei. Au susținut toleranța însă nu și-au abandonat principiile și nu sau ascuns în spatele ușilor bisericești. Martirajul înaintașilor noștri și a spiritului de libertate continuă să ardă în inimile celor care continuă să fie identificați a fi Baptiști.
vasile-berbecar-3Viorel Iuga continuă lupta apărării credinței și libertății în spiritul baptiștilor Vasile Berbecar și Ioan Popa care au contestat în fața subprefectului județului Arad la ani 1920. Acești baptiști protestau decretul în care se cerea ca Baptiștii să aibe drept numai la un servici religios pe săptămână: duminică dimineața. În același an în luna noiembrie, Adorian era la Ministerul Cultelor să explice înființarea Uniunii Baptiste. Un an mai târziu, tot Adorian împreună cu o delegaţie de frați baptiști se prezintă în fața Ministrului de Război, generalul Rășcanu, să expună prigoana baptiștilor. Curajul mărturie Baptiste sunt cunoscute de la începutul firav a istoriei din țara Românească.
Mergând pe pașii înaintașilor noștri, Iuga nu putea să fie mai puțin decât cei care au purtat Evanghelia generației noastre. Baptismul conservator își are o identitate aparte în lupta pentru familie, a relației între stat și biserică. În acest context” fanaticii” grupării Baptiste se luptă pentru familie, a uniunii între un bărbat și o femeie, nu între” Mitică și Georgică” sau a lui” Vasilică și Floricică.” Cu o voce clară, Iuga trage atenție președintelui României să-și clarifice poziția în definiția familiei, aducându-i aminte că evanghelicii Români l-au ajutat să fie actualul președinte a României.
Unii din casa baptistă sau revoltat aplicației libertății cuvântului și a metodei cu care Iuga a deliberat un mesaj clar președintelui Iohanis:” ești cu noi sau împotriva noastră.” Președintele Iohanis ajunge să se ascunde în spatele toleranței, folosind masca politică a îngăduinței față de minoritate, a unei îngăduințe în spiritul progresist European. Iuga presează mai departe nota, așa cum au făcut-o mulți alți revoluționari înaintea lui, cerând președintelui să nu se folosească de mașinația politică în favoarea stopării schimbări Constituționale.
Iuga a avut dreptate să apere instituția familiei, să fie clar și fără rușine în fața autorităților Române. Bănățeni au adus revoluția în spiritul străbunilor mei cnezi care apărau invazia otomană, pe când Ardelenii au dus Evanghelia în toată țara, fără rușine, într-un spirit al curajului Evanghelic primit de la înaintașii noștrii. Nu pot spune că cunosc pe Viorel Iuga, însă văd spiritul credinței Baptiste care nu la lăsat să tacă în fața atacului împotriva instituţiei familiei. Pe lângă cei 3 milioane de” fanatici,” câți se vor mai adăuga să apere instituția familiei? Câți vor prefera să treacă de la tăntălăi la toleranți, nu în spiritul abandonării principiilor și învățăturilor Scripturii, ci a îngăduinţei față de o minoritate care trăiesc printre noi și care nu vor să accepte cine sunt suntem, ce facem , și pentru ce trăim. Dumnezeu să binecuvânteze România și viitorul ei!

De Caius ben Obeada

Sursa: http://midrash.voxdeibaptist.org/2016/11/13/viorel-iuga-ardeleanu-care-nu-se-lasa-intimidat-de-toleranti-sau-tantalai/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.