Biserica penticostalilor din Horodnicul de Sus, sub amenințarea buldozerelor

  

Avertismentul vine de la o avocată din Rădăuți, fiica săteanului care a acceptat ca lăcașul de cult să fie construit pe terenul său. Credincioșii penticostali și-ar putea salva biserica doar dacă pun mână de la mână și plătesc avocatei 100.000 de euro pentru cei 8 ari șI ceva pe care a fost ridicată construcția 
 biserica penticostala Horodnicul de Sus
Despre Bucovina s-a vorbit mereu ca despre o oază de toleranță. Ortodocși, catolici, protestanți, evrei, atei etc. au găsit în intervalul a măcar 200 de ani o cale de comunicare ce nu a putut fi tăiată nici de legionari, nici de naziști, nici de comuniști. S-a vorbit despre Bucovina ca fiind un fel de Elveție a Orientului, unde toți credincioșii, indifferent de confesiunile religioase de care aparțin, au dreptul să se închine încotro doresc.
Acest echilibru este pe cale să se strice într-o comună din județul Suceava, iar cei care au luat decizia de a tulbura ceea ce este de mulți ani bine așezat nu sunt reprezentanții vreunei entități religioase ci, ca de obicei când lucrurile ajung la un stadiu critic, avocații.
Concret, familia de avocați Cojocaru din Rădăuți, cu hotărâri judecătorești în mână, vrea să obțină un teren de ceva mai mult de opt ari de sub și de pe lângă biserica penticostală din Horodnicul de Sus. Clădirea a fost ridicată acum un sfert de veac pe un teren alocat acestui cult de Primărie, în condițiile incerte din anul 1990. Atunci și-ar fi dat acceptul, neregăsit acum în vreun act official, un bătrân pe nume Grosu Mircea, acum decedat. Fiica acestuia, Mihaela Cristina, căsătorită Cojocaru, avocată la Baroul Rădăuți, a considerat că trebuie să beneficieze de toate bunurile părintelui său, inclusive de terenul pe care s-a ridicat biserica penticostală din Horodnic de Sus. Comunitatea penticostală din localitate s-a oferit să plătească 10.000 de euro pentru cei 8,3 ari de teren pe care s-a ridicat construcția, dar, cum a declarat Gheorghe Sofei, pastorul bisericii penticostale din Horodnicul de Sus, avocata Mihaela Cojocaru i-a spus că dacă nu are pregătiți 100.000 de euro, va trimite utilaje pentru demolarea lăcașului se cult ori, în cel mai rău caz, îi vor obliga chiar pe membrii acestui cult să aducă buldozere pentru dărâmarea clădirii, atunci când va avea în mână o hotărâre definitivă.
Primarul comunei, Gheorghe Sbiera, a încercat să descâlcească ițele acestei probleme cu care s-a trezit pe cap.
In 1990, înainte de apariția Legii 18 a fondului funciar, Primăria Horodnic a atribuit cultului penticostal o suprafață de teren pentru construirea unei case de rugăciune. In același an, casa a și fost construită. Când a apărut Legea 18, casa era deja ridicată și funcțională. Conducerea Primăriei din 1990 a emis o decizie prin care s-a atribuit cultului penticostal suprafața de teren pentru construirea casei de rugăciune pe un formular tipizat, bătut la mașina de scris, pentru casă de locuit. Secretarul de la acea vreme a tăiat de pe formular “casă de locuit’ și a scris cu pixul alături: “casă de adunare”.

Citiți mai multe accesând 

http://www.obiectivdesuceava.ro/local/biserica-penticostalilor-din-horodnicul-de-sus-sub-amenintarea-buldozerelor/

Acest articol a fost publicat în EVENIMENTE și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Biserica penticostalilor din Horodnicul de Sus, sub amenințarea buldozerelor

  1. rodi spune:

    Reblogged this on agnus dei – english + romanian blog and commented:
    Avertismentul vine de la o avocată din Rădăuți….

  2. Pingback: Biserica penticostalilor din Horodnicul de Sus, sub amenințarea buldozerelor | Biserica Penticostală Maranata

Comentariile sunt închise.