S-a întâmplat pe 19 ianuarie

  
Evenimente
1419: Războiul de 100 de ani: orașul francez Rouen s-a predat lui Henric al V-lea al Angliei.

1806: Marea Britanie a ocupat Capul Bunei Speranțe.

1821: S-a constituit Comitetul de Oblăduire, menit să asigure conducerea Țării Românești până la stabilirea succesorului fostului domnitor, Alexandru Șuțu, decedat cu o zi înainte.

1834: S-a deschis, la București, Școala de muzică vocală, declamație și literatură a Societății Filarmonice, nucleul viitorului Conservator. Primul director și profesor de literatură a fost Ion Heliade Rădulescu.

1840: Căpitanul american Charles Wilkes a observat în timpul unei expediții de explorare, coasta estică a Antarcticii și a cerut ca această regiune, cunoscută ulterior drept Wilkes Land, să devină parte a Statelor Unite.

1853: La Roma a avut loc premiera operei lui Giuseppe Verdi, Trubadurul (Il Trovatore).

1889: Statul român a devenit proprietarul tuturor căilor ferate de pe teritoriul României, care măsurau 1.377 km.

1915: Primul Război Mondial: A avut loc primul atac aerian major asupra unor ținte civile în Marea Britaniecând două zepeline germane au bombardat orașele Great Yarmouth și King’s Lynn de pe coasta estică a Angliei.

1920: Senatul Statelor Unite ale Americii votează împotriva alăturării în Liga Națiunilor.

1946: La Tokio a luat ființă Tribunalul Militar Internațional pentru Extremul Orient, în scopul judecării criminalilor de război japonezi.

1966: Indira Gandhia devenit prim-ministru al Indiei.

1999: Greva minerilor din Valea Jiului. După forțarea barajului din Defileul Jiului, minerii au intrat în Târgu Jiu. Armata a avertizat ca va interveni “dacă forțele de ordine nu ar reuși să controleze situația”. Președintele Constantinescu a anunțat că autoritățile sunt hotărâte să împiedice repetarea descinderilor minerilor în Capitală din 1990 și 1991. Minerii au refuzat să negocieze cu o comisie guvernamentală desemnată în acest sens.

2006: NASAa lansat prima sondă spațială către Pluto. Sonda, numită New Horizons va călători inițial cu 57.000 km/h, dar după ce va folosi gravitația lui Jupiter va zbura cu 75.000 km/h și va ajunge la Pluto în iulie 2015.

http://actualmm.ro/memoria-timpului-ce-s-a-intamplat-de-a-lungul-vremii-in-19-ianuarie/

Acest articol a fost publicat în EVENIMENTE. Salvează legătura permanentă.