În sfârșit! Legea Anti-Fumat a trecut de parlament! 

  
Sursa poză: cugetliber.ro

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a votat marţi legea referitoare la interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise cu 164 voturi „pentru” şi 20 „împotrivă”. Legea va intra în vigoare după promulgarea sa de preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit noilor prevederi fumatul va fi interzis total, printre altele, în cluburi, baruri, restaurante, în taxiuri, instituţii de învăţământ, spitale, precum şi la locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis.

Propunerea legislativă, care datează din 2011, a fost modificată prin mai multe amendamente pe 16 noiembrie, iniţiate de deputatul PSD Aurelia Cristea. Cel mai important face referire la definirea spaţiului public închis, care conduce practic la interzicerea fumatului în aproapre toate spaţiile publice închise.
Excepţie fac penitenciarele de maximă siguranţă şi zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, aici se vor amenaja spaţii destinate exclusiv fumatului. Totodată, fumatul nu va fi permis în locurile de joacă sau în spaţiile destinate copiilor. Mai mult, în aceste spaţii va fi interzis şi fumatul cu ţigări electronice.
Se interzice complet fumatul şi în instituţiile medicale, de învăţământ, de stat şi private, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

În ceea ce priveşte sancţiunile, amenzile vor fi de la 100 la 500 de lei în cazul persoanelor fizice şi între 5000 si 15.000 lei, plus suspendarea sau închiderea activităţii, pentru persoanele juridice.

În România, 89 de oameni mor în fiecare zi din cauza fumatului, echivalentul a 4 oameni pe oră.
Asta înseamnă că „la fiecare 15 minute, un român moare din cauza fumatului. 50% din fumătorii de acum vor muri de boli legate de fumat dacă nu renunţă”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Sursa articol: 

http://m.gandul.info/stiri/legea-antifumat-a-fost-adoptata-spatiile-publice-in-care-va-fi-interzis-sa-aprinzi-o-tigara-14920612

 

Acest articol a fost publicat în EVENIMENTE și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.