Ce rămâne în urma întâlnirii dintre Donald Trump și Kim Jong-un

Nu a trecut nici măcar un an de la ultimul schimb de insulte între președintele american, Donald Trump, și liderul de stat nord-coreean, Kim Jong-un. Istoria apelativelor pe care și le-au adresat reciproc merge până în timpul campaniei pentru prezidenţialele americane. Astăzi însă, la finalul unei întâlniri istorice, ambii președinţi nu au avut de spus decât cuvinte apreciative la adresa celuilalt. O schimbare de registru pentru înţelegerea căreia analiștii recomandă o perspectivă care nu se restrânge doar la summitul de astăzi, din Singapore.

„Am aflat că este un om foarte talentat și că își iubește ţara foarte mult”, a declarat Donald Trump despre același Kim Jong-un despre care Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că își ţine poporul sub un jug al „violărilor sistematice, generalizate și dezgustătoare ale drepturilor omului”.

Statele Unite și Coreea de Nord nu au avut niciodată relaţii diplomatice pozitive. Întâlnirea celor doi președinţi, care era cât pe ce să nu mai aibă loc după o răzgândire bruscă a președintelui Trump, a fost prima ocazie în care un lider de stat american în exerciţiul funcţiunii s-a întâlnit cu președintele nord-coreean. Un moment despre care s-a sugerat că ar fi capătul unei istorii lungi de ostilitate, dezvoltate mai ales în timpul Războiului Coreean.

Coreea de Nord este „cea mai mare ameninţare imediată pentru Statele Unite”, spunea în urmă cu doar jumătate de an generalul H.R. McMaster, consilierul de securitate naţională al lui Donald Trump. Posibilitatea unui război între SUA şi Coreea de Nord creşte de la o zi la alta, avertizase generalul în cadrul Forumului Naţional de Apărare Reagan. „Suntem într-o cursă pentru a putea rezolva această problemă”, spunea atunci McMaster, referindu-se la „acţiuni semnificative, sub formă de sancţiuni mult mai severe”, pe lângă „aplicarea completă a sancţiunilor existente”.

Șase luni mai târziu, cursa aceasta a luat forma unor gesturi istorice care au culminat cu președintele american, Donald Trump, și liderul nord-coreean, Kim Jong-un, semnând un document prin care se angajează la denuclearizarea peninsulei Coreea și își oferă reciproc garanţii de securitate.

Convinşi că stabilirea de relaţii noi SUA-RPDC va contribui la pacea şi prosperitatea peninsulei Coreea şi a lumii şi recunoscând că construirea încrederii reciproce poate promova denuclearizarea peninsulei Coreea, preşedintele Trump şi preşedintele Kim declară următoarele:

1. Statele Unite şi RPDC se angajează să stabilească relaţii noi SUA-RPDC, în acord cu dorinţa popoarelor celor două ţări, de pace şi prosperitate.

2. Statele Unite şi RPDC îşi vor uni eforturile pentru a construi un regim durabil şi stabil de pace în peninsula Coreea.

3. Reafirmând Declaraţia de la Panmunjom din 27 aprilie 2018, RPDC se angajează să acţioneze pentru denuclearizarea totală a peninsulei Coreea.

4. Statele Unite şi RPDC se angajează să recupereze rămăşiţele militarilor americani (decedaţi în războiul din Coreea, n.red.), incluzând repatrierea imediată a celor identificate deja.

(Fragment din textul Declaraţiei Comune a preşedintelui american, Donald Trump, şi liderului nord-coreean, Kim Jong-un)

Președintele Statelor Unite ale Americii a precizat în conferinţa de presă susţinută marţi, în urma summitului din Singapore, acolo unde s-a întâlnit cu Kim Jong-un, că cele două state s-au angajat să „denuclearizeze complet peninsula nord-coreeană”.

Citiți mai mult accesând:

https://semneletimpului.ro/international/america-de-nord/politica-sua-in-lume/ce-ramane-in-urma-intalnirii-dintre-donald-trump-si-kim-jong-un.html

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Ce rămâne în urma întâlnirii dintre Donald Trump și Kim Jong-un

  1. Doar Dumnezeu stie viitorul

Comentariile sunt închise.