Rectorul UBB, diatribă împotriva „Generației Facebook”


Academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, a criticat, joi, în deschiderea Congresului Național al Istoricilor Români (CNIR) noile tendințe și idei din învățământul românesc, legate de eliminarea unor discipline „clasice”. „Se urmărește astăzi eliminarea din programă a materiilor fundamentale, precum Istoria, Geografia, Botanica etc. Toate trebuie înlocuite cu materii precum Educația privind drepturile copiilor, Educația juridică, Educația sexuală… Acestea sunt absolut necesare, dar ele nu sunt obiecte de studiu. Nu poți să dai note și să închei medii la astfel de materii. Ele ar putea fi discipline școlare, la rigoare, dar nu prin eliminarea primelor. Un om inteligent le învață pe acestea din urmă în timpul liber, în orele de dirigenție”, a spus academicianul, într-o prelegere ținută în Aula Magna.
Se urmărește (prin eliminarea disciplinelor tradiționale – n.r.) crearea unor oameni limitați, a unor roboți, marionete, care să poată fi manipulați în societate, la vot. Ei sunt generația Google, generația Facebook, generația SMS, generația vânătorilor de Pokemoni. Elita generației lor este dezorientată, este abulică, a mai spus rectorul Universității „Babeș-Bolyai”.
Prelegerea academicianului s-a intitulat „Meseria de istoric, la începutul mileniului al treilea”. După ce a început prin a remarca faptul că meseria de istoric se află într-un moment de cumpănă, și a citat-o pe Marguerite Yourcenar spunând că „dragostea de trecut înseamnă dragoste de viață”, Ioan-Aurel Pop a continuat cu o serie de probleme actuale ale studiului și predării istoriei, precum cele menționate mai sus. Apoi, el a atras atenția asupra unor „derapaje” precum teoriile dacomane, care susțin că istoria omenirii începe în România, sau a celor care, la polul opus, neagă orice rol semnificativ jucat de români în istorie. Concluzia profesorului a fost că Istoria trebuie predată cel puțin două ore pe săptămână, în fiecare an de școală.
Remarcile sale au fost întâmpinate cu râsete, în momentul trimiterilor făcute la adresa vânătorilor de Pokemoni și a teoriilor dacomane.


Citiți mai multe accesând 

http://transilvaniareporter.ro/actualitate/rectorul-ubb-diatriba-impotriva-generatiei-facebook/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.