Creștinii din Sudan obligați să se refugieze din calea războiului civil

Săptămâna trecută ar fi trebuit să marcheze o încetare a focului în Sudan, unde două facțiuni se luptă pentru controlul armatei și al guvernului. Deși luptele – focuri de armă, explozii și avioane de luptă – continuă, mii de oameni au văzut ocazia de a se evacua din Khartoum, capitala țării și centrul conflictului.

Ei fug de o situație care se deteriorează rapid. Morgile din Khartoum sunt pline, cadavrele zac pe străzi, iar sistemul de sănătate se prăbușește. Electricitatea și apa curentă sunt adesea indisponibile, alimentele sunt din ce în ce mai puține, iar internetul este instabil.

Printre refugiați se află un mic grup de creștini. Nu erau mulți la început. Sudanul este majoritar musulman; Operation World estimează că doar 2,5 la sută din populație sunt creștini evanghelici. În plus, persecuția etnică și religioasă din Sudan a fost atât de severă încât, în 2011, Sudanul de Sud, majoritar creștin, s-a desprins pentru a forma o țară separată.

Lucrurile au fost dificile pentru creștinii rămași în Sudan. Femeile și fetele creștine sunt în pericol de a fi violate și căsătorite forțat. Bărbații și băieții creștini au fost bătuți și întemnițați. În 2023, Sudanul s-a clasat pe locul 10 în topul mondial al persecuției, a celor mai dificile țări pentru a fi creștin, întocmit de Open Doors.

Până la izbucnirea conflictului, majoritatea creștinilor trăiau în Khartoum.

Acum ei sunt pe fugă. Cu câteva zile în urmă, un pastor a condus un grup la aproximativ 192 de km sud-vest, în orașul Madani, a declarat David Fugoyo Baime, membru în Consiliul Gospel Coalition din Africa și vicepreședinte pentru programe și dezvoltare la „African Leadership and Reconciliation Ministries”.

„Pastorul mi-a spus că nu sunt condiții bune!”, mi-a spus Fugoyo. „Nu au nici măcar saltele pe care să doarmă și nu mai au mâncare. Sunt mulți și nu au suficienți bani. Situația nu este bună.”

Fugoyo trăiește și lucrează în Uganda, dar s-a născut în Sudan (acum Sudanul de Sud) și a crescut în Khartoum. El a fost acolo în urmă cu câteva săptămâni pentru a-i încuraja și a-i învăța pe liderii bisericii. L-am întrebat ce se întâmplă, cum îi afectează pe creștini și ce le-a spus refugiaților creștini săptămâna aceasta. Mai jos sunt redate răspunsurile lui.

Ce se întâmplă în Sudan? Pot creștinii susține vreuna din părțile în conflict?

Nu prea. După înlăturarea președintelui al-Bashir în 2019, comandantul armatei a preluat controlul guvernului. De asemenea, el a controlat în continuare armata. Dar el nu a controlat grupul paramilitar separat cunoscut sub numele de Forțele de Sprijin Rapid, sau RSF. Aceste forțe, înființate de al-Bashir în 2014, sunt puternice, bogate și bine înarmate.

Planul este ca guvernul militar să treacă la un guvern civil. Ca parte a acestui proces, armata și RSF ar trebui să fuzioneze într-o singură forță. Însă cei doi lideri nu sunt de acord cu privire la proces și la durata de timp pe care ar trebui să o dureze – armata a spus câteva luni, iar RSF a spus 10 ani. Dezacordul a escaladat până la ceea ce vedem astăzi. Cele două armate se luptă acum, iar fiecare lider vrea ca celălalt să se predea și să fie arestat.

Sursa: Stiri Crestine

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.