Cine a stins luminile în bisericile evanghelice?

În ultimii ani am observat o tendință nouă în bisericile evanghelice: se renunță la lumina naturală și se preferă luminile artificiale. Împreună cu asta, tot mai multe biserici aleg să scadă intensitatea luminii atunci când cântă biserica. Scrieți pe Google „închinare” sau “worship” și veți observa că majoritatea imaginilor sunt preponderent întunecate sau umbrite. M-am întrebat care este scopul unei astfel de schimbări iar singurul răspuns valid pe care l-am găsit este următorul: diminuarea luminilor are scopul de „a crea atmosfera” pentru o închinare mai bună.

Încă din secolul XX, pastorii progresiști experimentau avantajele (în opinia lor) de a influența emoțiile oamenilor prin intermediul luminilor (vezi link mai jos). În ultimele decenii ale anilor 1900, liderii de tineret din bisericile evanghelice americane obișnuiau să diminueze luminile pe perioada întâlnirilor, motivând că lumina scăzută (aproape stinsă complet) facilita starea de confort a tinerilor și le diminua sentimentul că sunt priviți de către ceilalți. Se presupunea că luminile reduse ar oferi necredincioșilor prilejul să asculte Evanghelia. Același lucru a început să se întâmple și în bisericile evanghelice din România după anii ’90.           

Cu tehnologia de azi putem controla luminile în orice mod posibil – inclusiv procentajul luminii din sală. Putem focaliza cu ajutorul luminii. Putem utiliza lumini intermitente. Putem folosi lumini de diferite culori. Putem face ca luminile să se miște. Putem lărgi sau îngusta luminile. Pentru prima dată în istorie, putem utiliza toată lumina pe care am dori-o sau de care am avea nevoie vreodată. Și iată că tot mai multe biserici se folosesc de această tehnologie.

Citiți mai mult accesând următorul link:

https://psalmiicantati.shopia.ro/cine-a-stins-luminile-in-bisericile-evanghelice-4-motive-sa-le-reaprindem?fbclid=IwAR24w8rHa9DbiIs40k4Vfe18j0Zf8U7FV8CahShBTPg7f-P1WXdeAQXU0fY

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.