Felicitări! Reșițeanul Mircea Martin, membru titular al Academiei Române

Membru corespondent al Academiei Române din 2014, Mircea Aurelian Martin a devenit din 22 februarie 2023 membru titular și a obținut, astfel, la aproape 83 de ani, titlul de academician.



Adunarea Generală a Academiei Române, întrunită în sesiunea din 22 februarie, a decis, prin vot secret, alegerea unui număr de patru membri titulari și trei membri corespondenți. Au devenit membri titulari ai Academiei: Mircea Aurelian Martin și Gheorghe Chivu, de la Secția de filologie și literatură, Ioan Cuculescu – Secția de științe matematice și Ileana Mânduţeanu – Secția de științe biologice.



Născut în Reșița la 12 aprilie 1940, Mircea Martin a urmat studiile primare, gimnaziale și liceale în orașul natal. În anul 1962 își ia licența în teoria literaturii, critică literară și folclor la Facultatea de Filologie, Universitatea din București, după ce, în 1958, fusese exmatriculat din rațiuni politice aberante. În 1980 își susține doctoratul la Facultatea de Limba și Literatura Română din universitatea bucureșteană. Încă din anul absolvirii rămâne asistent și apoi lector la Catedra de teorie literară și literatură comparată a Facultății de Litere. În perioada 1990-2010 este profesor la această catedră, pe care o conduce între anii 1990-2006. A predat de asemenea cursuri de Teoria literaturii la Facultatea de Limbi Străine și a ținut seminare și cursuri speciale pentru studenții Facultății de Filologie (devenite ulterior Facultatea de Limba și Literatura Română). Din 1991 este conducător de doctorate în Teoria literaturii şi Teoria criticii.



Potrivit Academiei Române, cariera lui Mircea Martin este marcată de întâlnirea cu marele profesor și critic Marcel Raymond și de contactul cu Grupul de la Geneva, prilejuite de obținerea a două burse: una în 1972, Pro Helvetia, de 45 de zile, urmată de o a doua, la inițiativa lui Marcel Raymond, de 90 de zile, la Universitatea din Geneva. Cele două scurte stagii la Geneva sunt decisive în formația și concepția sa despre literatură și despre critica literară. Prin intermediul lui Marcel Raymond cunoaște o serie de mari profesori și critici din Franța și din Statele Unite, cu care o purtat o corespondență edificatoare: Jean Rousset, Jean Starobinski, Georges Poulet, Jean-Pierre Richard, J. Hillis Miller etc. Alte două burse îi vor permite stagii de studiu în America, la University of California, Irvine („Fulbright“, 1995) și în Germania, la Universitatea din Konstanz (bursă DAAD 2001).

Citește mai mult accesând : https://resita.ro/resiteanul-mircea-martin-membru-titular-al-academiei-romane/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.