HARUL MERITAT SAU ÎNCERCAREA DE A-L PRIVATIZA PE CRISTOS

HARUL MERITAT SAU ÎNCERCAREA DE A-L PRIVATIZA PE CRISTOS

„Dacă am înțelege distincția dintre dogmă, doctrină negociabilă și practică bisericească, ne-am scuti de multe discuții inutile în biserici” – Lucian Bălănescu

Drumul magilor veniți din răsărit la Ierusalim ne arată încă de la începutul evangheliilor, că Domnul Isus Cristos a venit ca să fie al tuturor celor ce vor să i se închine și să-i recunoască stăpânirea.

Ciudat este faptul că venirea magilor la Ierusalim, ca să-l caute pe Cristos, l-a tulburat nespus de mult pe Irod și această tulburare s-a împrăștiat în tot Ierusalimul. De ce atât de mare tulburare? Pentru că, nu se poate ca oameni din Persia sau din Babilon să acceseze harul care ne-a fost dat nouă, iudeilor… Nu se poate ca și alții să se apropie de ceea ce este al nostru… Să nu ne spună nouă alții, veniți de departe, despre împăratul nostru…

Din nefericire ne este dat și astăzi să vedem această tendință a oamenilor de a-l privatiza pe Mântuitorul, când avem de a face cu oameni sau biserici care au pretenția că numai practica lor religioasă are legitimitate, că ei sunt măsura tuturor lucrurilor în materie de credință și de închinare, că numai ei au rețeta unei închinări acceptate de Dumnezeu. Astfel de oameni îi privesc cu dispreț pe toți ceilalți, se tulbură și îi tulbură pe toți cei din jur.

Cert este că lângă Domnul au încăput oameni atât de diferiți, și El, în bunătatea sa, i-a acceptat pe fiecare dintre ei, deoarece i-a privit pe toți cu dragoste. Apostolul Petru, în vremea sa, a trebuit să vină cu o pledoarie bine pusă la punct ca să îi determine pe cei din comunitatea creștină a vremii să accepte ceea ce Dumnezeu a început să lucreze între neamuri, și asta numai pentru că unii credeau că Mântuitorul le este dăruit numai lor și că alții nu sunt îndreptățiți să-i aducă închinare. (Fapte 11:1-18)

Nimeni nu poate avea exclusivitate asupra lui Cristos, și nimeni nu poate pretinde în materie de închinare, că numai el deține rețeta formei acceptate de Dumnezeu.
Păstorii s-au închinat cu mâinile goale dar cu inimile pline de dragoste pentru Dumnezeu, magii s-au închinat cu mâinile pline dar și cu inimile pline de dragoste pentru Împăratul…

Asta mă face să înțeleg că Dumnezeu vrea să ne apropiem de El pe calea bine trasată de El în Sfânta Scriptură, fără să adăugăm părerile noastre omenești, fără să credem că noi merităm acest har al apropierii și niciodată să nu-i disprețuim pe cei ce înțeleg altfel această apropiere.

Apropierea omului de Dumnezeu este posibilă numai prin ușa harului și acest har ar trebui să ne smerească și să ne uimească, tocmai pentru că ni se deschide și nouă ușă de acces spre Dumnezeu și de asemenea ar trebui să fim plini de bucurie când vedem că și alții caută să acceseze această ușă, chiar dacă sunt diferiți sau dacă au o formă de închinare diferită.

Marcu 9:39-40 – „Nu-l opriți”, a răspuns Isus, „căci nu este nimeni care să facă minuni în Numele Meu și să Mă poată grăi de rău îndată după aceea. Cine nu este împotriva noastră este pentru noi”

Nelu Filip

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.