Pe 8 ianuarie 1956 s-a terminat Operațiunea Auca. Cu sulițe-n piept.

Întâmplător am descoperit povestea asta și mi se pare de împărtășit.

Cinci misionari evangheliști Jim Elliot, Peter Fleming, Ed McCully, Nate Saint, și Roger Youderian au vrut să transmită învățămintele creștine tribului Huaorani din pădurile Ecuadorului. Membrii acestuia erau cunoscuți ca fiind violenți și reticenți în a interacționa cu persoanele din exterior, trăind în izolare.

Cei 5 doreau să fie primii care duc învățămintele creștine către acești oameni. În septembrie 1955 cu ajutorul unui avion aceștia au început să le arunce daruri oamenilor din zonă.

După câteva luni de interacțiuni, pe 3 ianuarie 1956, cei 5 și-au stabilit o tabără la câțiva kilometri de locația băștinașilor. Aceștia credeau că răspunsul la darurile oferite a însemnat că tribul e „pregătit” de întâlnire.

Pe 8 ianuarie însă războinicii din tribul Huaorani i-au atacat pe cei 5 cu sulițe și i-au omorât.

Știrea cu informația morții celor 5 a ajuns pe întreg mapamondul.

La câțiva ani după moartea acestora, văduva lui Elliot și sora lui Nate Saint s-au întors în Ecuador pentru a trăi printre cei care i-au omorât persoanele iubite. Ele au reușit în timp să-i creștineze pe cei mai mulți.

Mincaye, unul dintre cei care au participat la atac și chiar a omorât doi dintre cei 5 evangheliști, s-a convertit și a devenit creștin.

Acesta a acceptat să-l crească pe Steve, fiul celui pe care l-a omorât. În 1997 au călătorit împreună în Statele Unite, iar în 2000 au participat în Amsterdam la o convenție a evangheliștilor. În 2004 cei doi au apărut într-un documentar.

Părerile despre această „operațiune” sunt împărțite. Unii spun că acești 5 evangheliști erau agresori și că nu aveau ce căuta acolo, în timp ce alții susțin că au încercat să facă un bine și îi consideră martiri.

Azi se comemorează 66 de ani de la moartea celor 5.

sursa foto: Pinterest

Sursa: https://m.facebook.com/100000513559145/posts/pfbid0nkzeajAadzYWfMA3H4Ky1t4jhroXRc3Yn8d3WmuGPpHCMHR4ES8o5EFQPoK3TCAnl/?d=n

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.