De ce cresc NUMERIC penticostalii?

Sunt mai multe răspunsuri posibile la această întrebare. Nu ar trebui să fim „ciudoși” pe rezultatele recensământului, ci pragmatici, înțelepți, ancorați în realitate. De ce cresc numeric penticostalii iar celelalte culte evanghelice sunt în descreștere?

Penticostalii pun accent pe EXPERIENȚĂ, le oferă oamenilor răspunsuri „palpabile” la problemele cu care se confruntă. Permițându-i DUHULUI SFÂNT să se manifeste în cadrul comunităților locale, penticoatalii oferă un mediu atractiv, unde omul „simte” divinitatea și are parte de experiențe religiose care i se par „cerești”, apostolice, autentice.

Da, știu, mulți evanghelici disprețuiesc experiența și spiritualitatea penticostală, și chiar o atacă public, ca niște bătăuși de cartier. Pe drept? Pe nedrept? În discuția de față treaba asta nu mai contează. Din punctul meu de vedere, creșterea numerică a penticostalilor stă in tipul de spiritualitate pe care îl oferă. La asta ar trebui să se uite cei supărați la culme că numarul lor a scăzut vertiginos în ultimii 10 ani. Și, uitandu-se cu smerenie, ar trebui să schimbe ceva, sau cel puțin să TACĂ mai des și să respecte ceea ce binecuvintează Dumnezeu.

Ce ne arată statisticile actuale? Că oamenii chiar caută experiențe religioase, mistice chiar; caută o cale de comunicare DIRECTĂ cu divinitatea. Noi nu suntem creiere separate de emoții, nu suntem atrași de teoriile reci, nu ne mișcă studiile seci, vrem și să SIMȚIM credința, să tresărim la propriu când ne închinăm. Într-un cuvânt, omul caută VIAȚĂ!

Se pare că la penticostali au găsit – și găsesc – ceea ce căută. LA MULȚI ANI!

Laurențiu Balcan

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.