250 de ani de la compunerea celui mai faimos imn creștin, „Mărețul Har“

Pastorul unei mari congregații rurale își pregătea predica de Anul Nou, bazată pe textul din Vechiul Testament, 1 Cronici 17:16-17. Așa cum făcea adesea, a compus un imn care să însoțească mesajul său.

Nu știa că acele cuvinte aveau să răsune în întreaga lume în următorii 250 de ani, iar imnul în sine, „Mărețul Har“, va deveni unul dintre cele mai îndrăgite din toate timpurile, explică Christine Weerts într-un articol The Federalist.

Duminică, 1 ianuarie 2023, s-au împlinit 250 de ani de la apariția acestui celebru imn compus de reverendul John Newton, preot anglican și fost căpitan de vas de sclavi, care mai târziu în viață s-a alăturat lui William Wilberforce și a contribuit la abolirea sclaviei în Imperiul Britanic.

Newton a scris „Mărețul Har“ pentru congregația sa anglicană – Biserica Sfântul Petru și Pavel din Olney Buckinghamshire, Anglia – pentru a fi cântat în ziua de Anul Nou, 1 ianuarie 1773.

Fostul marinar ticălos, a cărui viață a luat o întorsătură dramatică când a scăpat cu viață dintr-o furtună grozavă, a cugetat, la fel ca regele David: „Cine sunt eu, Doamne Dumnezeule… de ai avut milă de mine și m-ai adus până aici?“.

Măreţul har m-a mântuit
Pe mine din păcat.
Pierdut eram, dar m-a găsit,
De moarte m-a scăpat.

„Mărețul Har“ este un imn al credinței într-un Dumnezeu a cărui îndurare e mai mare decât viața păgână și nenorocită pe care Newton o dusese pe mări.

„Nu văd niciun motiv pentru care Domnul a ales să se îndure de mine… poate doar pentru a arăta, printr-un exemplu uimitor, că pentru El ‘nimic nu este imposibil’“, a scris Newton în autobiografia sa.

Măreţul har m-a învăţat
S-o rup cu orice rău.
Ce scump mi-e azi tot harul dat;
Trăiesc prin el mereu.

„Mărețul har“ s-a răspândit în toate națiunile pământului. Se estimează că a fost cântat de peste 10 milioane de ori și a fost înregistrat în peste 7.000 de albume, potrivit biografului lui Newton, Jonathan Aitken.

Imnul a fost cântat de un președinte american, cântăreți de muzică populară, vedete rock and roll și congregații din întreaga lume.

În perioada lockdown-urilor Covid, melodia a fost înregistrată de cântăreți din 50 de țări, cu mesajul că „harul și dragostea uimitoare a lui Iisus sunt mai puternice decât viața și moartea însăși“.

Tradusă în peste 50 de limbi, inclusiv în inuită, a fost cântată chiar și la cimpoi de către astronautul NASA Kjell Lindgren pe Stația Spațială Internațională.

„Mărețul Har“ a fost subiectul filmului din 2006, cu Albert Finney în rolul lui Newton, și al musicalului cu același nume de pe Broadway din 2015. Unchiul Tom a cântat-o în cartea aboliționistă a lui Harriet Beecher Stowe, „Coliba unchiului Tom“.

Cântăreața de muzică populară Judy Collins, care susține că acest cântec are „puterea de a transforma și de a vindeca“, a înregistrat o interpretare emoționantă a cântecului „Mărețul Har“, ce a rămas timp de 67 de săptămâni în topurile pop din Statele Unite și Marea Britanie în anii 1970, ajungând până pe locul 5.

Imnul este unul dintre favoritele cruciadelor lui Billy Graham. Dirijorul de cor Cliff Barrows a declarat: „Vom cânta acest cântec până la venirea lui Iisus și s-ar putea să răsune inclusiv în ceruri, în jurul tronului“.

Pentru un cântec compus de un om care a comandat nave de sclavi între 1745 și 1754, „Mărețul Har“ are o rezonanță puternică în cadrul comunității religioase afro-americane, potrivit lui Tesfa Wondemagegnehu, dirijor al Viking Chorus și Chapel Choir al St. Olaf College.

Imnul consolidează noțiunea de răscumpărare, a spus el explicând că „Mărețul Har“ a rezonat cu afro-americanii care căutau alinare în suferințele pământești și au găsit speranță în melodiile vesele ce vorbeau de izbăvire“.

Citește mai mult accesând:

https://tribuna.us/250-de-ani-de-la-compunerea-celui-mai-faimos-imn-crestin-maretul-har/?fbclid=IwAR2U4TqZpAAV-IGduFre1FhblxPiEW3psVrCslqmisCPjvqJVeNsBt9c3l0

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.