Faceţi bine celor ce vă urăsc…

Când generalul Robert E. Lee a fost întrebat de președintele confederației americane, Jefferson David, care este părerea sa despre un anume ofițer, el a scris un raport strălucit despre acesta.

Unul din ofițerii din auditoriu a fost uimit de cuvintele sale și i-a spus lui Lee: „Generale, nu știai că omul pe care îl elogiezi atât de mult înaintea președintelui este unul dintre dușmanii tăi cei mai aprigi și că nu a ratat nici o ocazie de a te critica?”

Lee a spus: „Ba da, dar președintele a cerut părerea mea despre el, nu părerea lui despre mine.”

E nevoie de caracter, compasiune și curaj pentru a vorbi de bine pe un critic al tău. Iar când o vei face, se vor întâmpla trei lucruri bune:

  1. Îți sporești propria valoare. Dai dovadă că te poți ridica deasupra criticilor, lăudându-i pe alții.
  2. Reduci critica dușmanului tău la adresa ta. Când oamenii vor auzi că îți lauzi criticul și că acesta te disprețuiește, respectul lor pentru tine va crește și te vor vedea într-o altă lumină.
  3. Oamenii te vor vedea ca fiind bun și generos. E nevoie de foarte puțin efort pentru a răspunde cu bunătate unui critic, dar e nevoie de caracter ca al lui Cristos pentru a întoarce celălalt obraz și pentru a-l binecuvânta.

Domnul Isus a zis: „Faceţi bine celor ce vă urăsc, binecuvântaţi pe cei ce vă blastămă, rugaţi-vă pentru cei ce se poartă rău cu voi. Dacă te bate cineva peste o falcă, întoarce-i şi pe cealaltă… Ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel” (Luca 6:27-31).

Noi spunem: „Standardul acesta este prea înalt!” E cel pe care l-a stabilit Domnul Isus, pe care l-a practicat întreaga Sa viață și este standardul după care ne cheamă să trăim și noi, dacă suntem creștini.

Samy Tuțac

P.S. Cineva îmi spunea așa: „Sunt uimit de capacitatea unora de a face rău, mai ales de unii la care le-am făcut bine”. I-am zis că și eu, dar principiul rămâne: „faceți bine celor ce vă urăsc…”

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.