
Proverbe 27:5-6 – „Mai bine o mustrare pe față decât o prietenie ascunsă. Rănile făcute de un prieten dovedesc credincioșia lui, dar sărutările unui vrăjmaș sunt mincinoase.”
De obicei critica adusă de cei din jur la adresa noastră ne deranjează, chiar dacă în realitate ea ne poate fi de un real folos dacă este corect abordată.
Sigur că există și critică rău intenționată, demolatoare, dar există și critică constructivă, care ne poate fi de mare folos atunci când îi înțelegem rostul. Tocmai de aceea critica trebuie abordată, nu cu un spirit defensiv, ci cu înțelepciune, căutând să vedem în ce fel critica poate lucra spre folosul nostru.
Critica trebuie așteptată
Practic este imposibil să faci ceva sub privirile oamenilor și să nu întâlnești critica sau chiar vorbirea de rău. Omul înțelept trebuie să se aștepte să fie criticat, dar în același timp să aibă o atitudine pozitivă față în față cu critica.
Critica trebuie examinată
O analiză înțeleaptă a criticii te va determina să te poți dezvolta. Tocmai de aceea e important să vezi dacă aceste critici care sunt îndreptate spre tine sunt justificate și dacă nu cumva ele îți pun înainte lucruri pe care le poți schimba spre bine.
Critica trebuie răbdată
Tendința de autoapărare ne-ar determina să ripostăm în fața fiecărei critici, dar nu totdeauna ripostarea aduce beneficii reale, ci ne poate pune în situația de a pierde pe mai multe planuri. Poate fi o pierdere a posibilității de autocorectare a anumitor atitudini, și de asemenea poate fi o pierdere a unor relații care se pot vicia, tocmai pentru că nu suntem gata să răbdăm critica.
Nelu Filip
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.