
Centenarul penticostalismului românesc II….Bucovina
În micul articol lăsat recent pe fb, am insistat pe un mic text din presă, care ne dezvăluia câteva informații, de bază, asupra începutului penticostalismului în România. Da, penticostalismul apare în mod organizat, ca biserică oarecum de sine stătătoare în anul 1922 la Păuliș în județul Arad. Totuși, mișcarea își face simțită prezența înainte de 1918, atât în Bucovina cât și în unele zone ale Transilvaniei, iar după unele informații printre etnici sași.
Ca mișcare, penticostalimul cu nuanțele sale apare în Bucovina aproximativ prin anul 1910 în Straja printr-un anume Gheorghe Păduche care se mută mai apoi în Vicov formând un mic nucleu penticostal. În anul 1911 Filaret Rotaru din localitatea Udești, județul Suceava pleaca în SUA unde se convertește la credința penticostală în urma unei vindecări miraculoase. Întors în țară prin 1917 acesta răspândește noua credință în zonă. Până în anul 1918, apar mici grupuri de penticostali mulți dintre ei soldați întorși de front, convertiți la penticostalism pe filieră rusească.
După Marea Unire, penticostalismul capătă noi valențe, iar în unele locuri din Bucovina apar grupuri compacte ce se adunau regulat. Istoria primară a penticostalismului românesc prezintă și unele deficiențe de ordin temporal. Multe dintre mărturiile pionerilor par a se contrazice, fiecare dintre ei susținându-și punctul de vedere, uneori subiectiv alteori din varii motive.
Cert este că în prima perioadă interbelică apar primele biserici în Bucovina cum ar fi : Bilca, Vicovul de Sus, Plopeni în 1926, Voitinel, Frătăuți, Marginea, Volovăț, Solca în 1927, Brodina, Bosanci, Burla, Iaslovăț între 1930-1936 iar în Rădăuți biserica penticostală ia ființă între anii 1927-1930. Predicatorii cunoscuți din Bucovina au fost: Precopie și Dumitru Truț, Gavrilă Cârstean, Filaret Roman, Teodor Daniliuc, Vasile Răscol, Eugen Bodor, Mihai Guranda ș.a.
Foto: Botez nou testamental perioada interbelică.
Critica CENTENARULUI penticostalismului românesc (1)
https://romaniaev.wordpress.com/2022/09/14/critica-centenarului-penticostalismului-romanesc-1
Multumesc Alin!