Creștinismul nu este o religie a ceremoniilor

În mod fundamental creștinismul nu este o religie a ceremoniilor exterioare, ci ceva lăuntric și spiritual, ceva în inimă. Însă, de-a lungul istoriei, poporul lui Dumnezeu a transformat religia inimii într-o paradă superficială, iar Dumnezeu și-a trimis mesagerii pentru a-i chema înapoi la religia lăuntrică și spirituală.

Înainte de Reforma protestantă biserica medievală era marcată de formalism și fariseism, până când reformatorii au redat bisericii Evanghelia. Atât de mult din „bisericismul” contemporan este la fel de uscat, plictisitor, pustiu și mort. În cea mai mare parte e doar o paradă exterioară.

E normal pentru omul decăzut să devieze de la ceea ce este real, lăuntric, spiritual și să confecționeze o religie confortabilă și comodă, bazată pe cerințe exterioare și ceremoniale. Dar lucrurile exterioare contează foarte puțin în comparație cu noua creație sau cu nașterea din nou.

Asta nu înseamnă că elementul exterior sau fizic nu are nici un loc. Sigur, inima se exprimă prin buze. Ceea ce este lăuntric sau spiritual în religie are nevoie de o expresie exterioară. Dar esența este lăuntricul. Formele exterioare nu au nici o valoare dacă realitatea interioară lipsește.

Samy Tuțac

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.