Ce urmează? Printr-un decret, Papa Francisc face schimbări la Opus Dei

22.07.2022, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a publicat vineri un document care privește conducerea Opus Dei. De asemenea, a decretat că liderul său, prelatul, nu mai poate fi Episcop. În motu proprio, emis pe 22 iulie, Sfântul Părinte a confirmat existența organizației catolice și i-a îndemnat pe membrii ei să îi protejeze carisma pentru „a răspândi în lume chemarea la sfințenie, prin sfințirea muncii și a ocupațiilor familiale și sociale”. „Se dorește întărirea convingerii că, pentru protejarea darului particular al Duhului, este necesară o formă de guvernare bazată mai mult pe carismă decât pe autoritatea ierarhică”, a scris Pontiful. 

Motu proprio, intitulat „Ad charisma tuendum” („Pentru a păzi carisma”), conține șase articole care intră în vigoare pe 4 august. Printre schimbări, prelatul Opus Dei nu va mai fi consacrat Episcop, iar prelatura va intra în competența Dicasterului pentru Clerici din Vatican. Această schimbare este în concordanță cu reforma Curiei Romane realizată de Papă în constituția apostolică „Praedicate Evangelium”. Opus Dei este o prelatură personală formată din laici și preoți, bărbați și femei, fondată de Sfântul Josemaría Escrivá în 1928. Acesta a numit organizația Opus Dei pentru a sublinia convingerea sa că înființarea ei a fost „o lucrare a lui Dumnezeu” – sau, în latină, „Opus Dei”.

Mons. Fernando Ocariz, actualul prelat al Opus Dei, nu a fost consacrat Episcop la preluarea mandatului în 2017, în timpul actualului pontificat. Ambii săi predecesori, Javier Echevarría și Álvaro del Portillo, fuseseră numiți Episcopi de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea. Fondatorul mișcării, Sfântul Josemaría, a murit înainte ca prelatura să fie înființată. În răspunsul său la schimbările făcute de Papa Francisc la 22 iulie, Mons. Ocariz a spus: „Este o concretizare a deciziei Sfântului Părinte de a plasa figura prelaturilor personale în cadrul Dicasterului pentru Cler, pe care o acceptăm filial”. „Sfântul Părinte ne încurajează să ne fixăm atenția asupra darului pe care Dumnezeu i l-a dat Sfântului Josemaría, pentru a-l trăi pe deplin. […] Aș dori ca această invitație a Sfântului Părinte să rezoneze puternic în fiecare dintre noi. Este o ocazie de a pătrunde mai adânc în spiritul pe care Domnul l-a insuflat fondatorului nostru și de a-l împărtăși cu multe persoane din mediul nostru familial, profesional și social.”

Mons. Ocariz a precizat: „consacrarea episcopală a prelatului nu a fost și nu este necesară pentru călăuzirea Opus Dei”. Și a continuat: „Dorința Papei de a evidenția dimensiunea carismatică a Operei ne invită acum să întărim atmosfera familială de afecțiune și încredere. Prelatul trebuie să fie o călăuză, dar mai ales un părinte.” Deși prelatul nu va mai deveni Episcop în urma acestor schimbări, el va primi titlul onorific de protonotar apostolic. În decretul său, Papa Francisc a schimbat, de asemenea, o parte din textul constituției „Ut sit”, care a fost dată de Papa Ioan Paul al II-lea în 1982. De exemplu, constituția îi cerea anterior prelatului să prezinte direct Papei, la fiecare cinci ani, un raport privind activitatea apostolică a Opus Dei. Conform noilor modificări, prelatului i se va cere de acum înainte să prezinte anual un raport Dicasterului pentru Clerici.

Articolul șase prevede că „toate chestiunile în așteptare la Congregația pentru Episcopi referitoare la Prelatura Opus Dei vor continua să fie tratate și decise de Dicasterul pentru Cler”. „Motu proprio ne amintește că guvernarea Opus Dei trebuie să fie în slujba carismei – ai cărei administratori, nu proprietari suntem – pentru ca aceasta să crească și să dea roade, încrezători că Dumnezeu este cel care face toate lucrurile în toți oamenii”, afirmă organizația pe site-ul ei.

Sursa: Catholic News Agency

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.