Aduceți copiii duminica la închinare…Să-ţi duci copilul la serviciul divin de duminică poate fi ceva supărător. De aceea în multe biserici copiii sunt lăsați la Școala duminicală în timpul serviciului de dimineață. Prin urmare aducerea copiilor la biserică poate fi o tranziţie dificilă, atât pentru cei mici cât şi pentru părinți. Deci dacă e atât de greu, de ce ar încuraja biserica prezenţa copiilor (nu neapărat bebeluşi) la închinare împreună cu familiile lor?

Iată câteva domenii în care credem că ar fi folositor: ucenicie, educaţie, tradiţie şi oportunitate.

1. Ucenicia
Esenţa Marii Însărcinări a lui Isus către ucenicii Lui (Mat. 28:18–20) este de a face ucenici din toate neamurile – adică din toate grupările de oameni. Acest “toate” include chiar pe cei din familiile noastre, iar însărcinarea nu este restricţionată de vârstă. Facerea de ucenici nu este niciodată un eveniment trunchiat. Auzind Evanghelia predicată şi vazând efectele ei în închinarea dintr-o biserică locală, este un mod puternic de a face ucenici. Ce modalitate mai bună pentru un copil de a-i prezenta ce înseamnă a fi un ucenic, decât de a experimenta viaţa împreună cu ucenici de toate vîrstele şi nivelele de maturitate?

2. Educaţia
Moise a spus poporului: “Iar cuvintele acestea, pe care ți le poruncesc astăzi, să le păstrezi în inima ta. Să le întipărești în mintea copiilor tăi și să vorbești despre ele când vei fi acasă sau în călătorie, când te vei culca sau când te vei trezi” (Deuteronom‬ ‭6:6-7‬). Cuvântul lui Dumnezeu trebuie propovăduit azi copiilor. Un serviciu de închinare împreună cu toată biserica, în care Scriptura este citită, se cântă , se roagă şi se predică ne este de ajutor în educarea copiilor noștri.
Arta ascultării unei predici nu este ceva facil de obţinut în cultura noastră dominată de social media şi de clipuri de promovare. În nici un alt loc virtual copiii nu vor dobîndi această abilitate. Cineva care a fost adus la serviciul divin ca şi adolescent va avea mai mult de muncit pentru a învăţa cum să asculte o predică decât cel care a fost educat ca încetul cu încetul să aprecieze complexitatea acestei unice (şi biblice) forme de comunicare. Participând la serviciul divin, ei învaţă cum să se închine ascultînd Cuvîntul lui Dumnezeu-o abilitate inestimabilă pentru orice creştin.

3. Tradiţia
Evanghelicii au o lungă istorie a tradiţiei eschivării. Ai spune că e o tradiţie a noastră să nu ne gândim la tradiţii. Însă tocmai aici e buba. Deşi este corect să nu fim robiţi de tradiţie, nu este nici o prohibiţie biblică de a permite tradiţiei să ne slujească nouă şi copiilor noştri. Iuda îndeamnă pe cititorii lui să lupte “pentru credința care a fost dată sfinților odată pentru totdeauna” (Iuda 1:3). Credinţa care a fost dată înaintaşilor noştri este aceeaşi credintă ce ne-a fost încredinţată şi nouă. Deşi este posibil să luăm din tradiţie şi obiceiuri proaste, este posibil de asemenea ca tradiţia să ne păzească a de cădea în greşeală. Atunci cînd vin învăţături noi în biserică, noutatea lor poate fi o atenţionare: dacă nimeni nu a spus şi nu a făcut asta înainte, este înţelept să o facem acum?

4. Oportunitatea
Chiar dacă copiii noştri nu înţeleg la început tot ce implică citirea, cântatul şi predica – şi nu e nimic greşit dacă se întâmplă asta – cel puţin ei vor înţelege că sunt oameni care îi iubesc şi stau alături de ei.
Această apropiere ne oferă cea mai bună oportunitate de a le explica ceea ce ei nu pricep. Copiii aud mai mult decât credem noi. Vom fi surprinși ce întrebări pune copil de patru ani, când noi credem că e pe dinafară de orice. În închinare, avem oportunitatea de a a face cunoştinţă copiilor noştri cu gustul veşniciei-sfinţii lui Dumnezeu care Îl sărbătoresc împreună. În final, participarea la închinare împreună cu copiii noștri, îi poate îndemna pe aceştia să ne întrebe pe NOI de speranţa pe care o avem în noi (1 Pet.3:15).

Tranziţia copiilor către serviciul divin este dificilă, însă este o dificultate care merită îndurată. Da, putem avea câteva luni (sau cîţiva ani) de perturbare. Însă acestă perturbare nu va dura veşnic şi vom clădi pe ceva care va dăinui.

#ChurchIsEssential

Tuțac Sami

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.