Domnul este Păstorul meu… de aceea caut înțelepciunea lui Dumnezeu și nădăjduiesc în El

„Gura celui neprihănit vestește înțelepciunea, și limba lui trâmbițează dreptatea. Legea Dumnezeului său este în inima lui; și nu i se clatină pașii. Cel rău pândește pe cel neprihănit și caută să-l omoare. Dar Domnul nu-l lasă în mâinile lui și nu-l osândește când vine la judecată. Nădăjduiește în Domnul, păzește calea Lui, și El te va înălța ca să stăpânești țara: vei vedea pe cei răi nimiciți” (Psalmul 37:30-34).

Este nevoie de smerenie să recunoaștem faptul că avem nevoie de înțelepciune. Înțelepciunea este un dar din partea lui Dumnezeu. De fapt, începutul ei în viața omului vine odată cu reverența și teama de Dumnezeu. Omul care se teme de Domnul cu adevărat este numit neprihănit. Iată un test prin care ne putem da seama dacă suntem neprihăniți: vestim înțelepciunea? Găsim o referință la acest verset care ne duce în Matei 12:35. Aici, Mântuitorul spune: „Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui; dar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui.” Practic, omul neprihănit este un om înțelept, iar pe buzele lui se aude înțelepciunea. Oare bârfa, critica, nemulțumirea și alte lucruri asemănătoare cu acestea sunt vorbele omului neprihănit?

Dar cum de ajunge omul neprihănit să vestească înțelepciunea? Versetul următor ne oferă răspuns la această întrebare: „Legea Dumnezeului său este în inima lui”. Așadar, pentru a putea vesti înțelepciunea, trebuie ca mai întâi să strâng Cuvântul lui Dumnezeu în inima mea.

Însă psalmistul nu se oprește aici. El spune că omul neprihănit are vrăjmași. Vrăjmașii omului neprihănit nu sunt alți oameni neprihăniți, ci oamenii răi. Aceștia pândesc, urmăresc și caută să întindă curse. Practic, omul neprihănit este adesea provocat și pus țintă atacurilor celui rău. Însă, cu toate că este atât de expus, el are o protecție extraordinară: pe Însuși Dumnezeu. Ce protecție mai mare decât atât și-ar putea dori?

Prin urmare, omul neprihănit nădăjduiește în Domnul și în ajutorul care vine din partea Lui. De unde știe cel neprihănit că Domnul vine în ajutorul său? Din Cuvântul lui Dumnezeu pe care l-a strâns în inima lui. Da, experiența vieții este și ea importantă, însă nu e definitorie. Cuvântul lui Dumnezeu este. Toate lucrurile vor trece, însă cuvintele lui Dumnezeu vor rămâne în veac. Strânge-le și astăzi adânc în inima ta și caută ca buzele tale să vestească înțelepciunea.

Stoica Timotei

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.