Domnul este Păstorul meu… de aceea activitatea mea principală este aceea de a mă bucura

„Neprihăniților, bucurați-vă în Domnul! Oamenilor fără prihană le șade bine cântarea de laudă. Lăudați pe Domnul cu harpa, lăudați-L cu lăuta cu zece corzi. Cântați-I o cântare nouă! Faceți să răsune corzile și glasurile voastre!”

Recunosc că intenționat am ales să folosesc un astfel de titlu al meditației noastre de astăzi. La o primă privire pare a descrie ceva cât se poate de egoist care, dacă e înțeles greșit, face mai mult rău decât bine. Însă nădăjduiesc ca în cele câteva rânduri ale meditației de azi să clarific puțin acest lucru și, cumva, să ne motiveze să căutăm adevărata fericire.

Îndemnul psalmistului de la începutul acestui psalm este aproximativ la fel ca îndemnul de la finalul psalmului anterior. Însă, dacă îndemnul din psalmul anterior vine în contextul suferinței, al necazului și al durerii, acesta nu este limitat doar la un astfel de context, ci este folosit la modul general. Adică, nu trebuie să caut bucuria doar atunci când dau de greu, ci mereu.

Însă în ce constă această căutare a fericirii și cum poate fi ea obținută? Practic, îndemnurile următoare pe care psalmistul le oferă pot fi răspunsuri la această întrebare. Să vedem, așadar, despre ce este vorba.

• „Oamenilor fără prihană le șade bine cântarea de laudă.” Omul care se bucură în Domnul este omul care are pe buze cântări de laudă la adresa lui Dumnezeu. Psalmistul accentuează faptul că nu e de ajuns doar să ai pe buze cântări, ci ele trebuie să fie de laudă. El, fiind muzician, știa ce diversificate sunt cântările, de aceea a căutat să fie specific: cântarea de laudă!
• „Lăudați pe Domnul cu harpa, lăudați-L cu lăuta cu zece corzi.” Din nou, și aici vorbește cântărețul din psalmist. El știa ce frumusețe aduce unei cântări armonia unor instrumente muzicale, el care știa să cânte într-un mod extraordinar de frumos la cel puțin un instrument muzical.
• „Cântați-I o cântare nouă! Faceți să răsune corzile și glasurile voastre!” Pe lângă imaginea armoniei și a sincronizării, care sunt necesare când vine vorba de cântare, psalmistul menționează și ideea noutății. Dacă inima omului a fost transformată, schimbată, înnoită, atunci și cântarea pe care acesta o are este una nouă. Tema cântării noi în cartea psalmilor este adesea însoțită de tema izbăvirii de care omul are parte din partea lui Dumnezeu.

S-a îndurat Dumnezeu de tine? A lucrat El în viața ta? Te bucuri de harul Său transformator? Atunci bucură-te pe deplin în El. Iar bucuria aceasta se manifestă prin laudă sinceră și autentică înaintea Lui. El merită pe deplin lauda noastră. Folosește orice ocazie pe care o ai în această zi pentru a-L lăuda pe Dumnezeu, în felul acesta exprimându-ți bucuria pe care ai găsit-o în El.

Stoica Timotei

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.