Domnul este Păstorul meu… de aceea în ciuda durerii mă bucur în Domnul

„De multe dureri are parte cel rău, dar cel ce se încrede în Domnul este înconjurat cu îndurarea Lui. Neprihăniților, bucurați-vă în Domnul și veseliți-vă! Scoateți strigăte de bucurie, toți cei cu inima fără prihană” (Psalmul 32:10, 11).

Deși psalmistul nu spune aici în mod direct că omul care se încrede în Domnul are parte de dureri, el nici nu exclude acest lucru. Durerea este parte intrinsecă a vieții omului. Oricât de mult am vrea să ne descotorosim de ea, nu vom reuși. Poate temporar, însă ea nu dispare, decât odată cu ultima suflare.

Așadar, problema nu este dacă am parte de dureri sau nu (deja am lămurit acest aspect!), ci mai degrabă care este atitudinea mea când am parte de durere. Spre exemplu, un prim lucru pe care l-aș putea face este să conștientizez faptul că Dumnezeu mă înconjoară cu îndurarea Lui. Chiar dacă îndurarea Lui nu-mi asigură în mod automat evitarea durerii, ea îmi asigură biruință în ciuda durerii. Iată o mare diferență!

Foarte interesant, psalmul acesta la care am meditat în ultimele zile începe cu bucurie și se termină tot în aceeași notă. Între cele două momente în care David vorbește de bucurie, el prezintă și anumite lucruri care pot fura fericirea/bucuria. Iar unul dintre acestea este durerea. Așadar, îndemnul lui cât se poate de direct este ca, în ciuda durerii, să mă bucur în Domnul. Îndemnul acesta îmi aduce aminte de apostolul Iacov care, încă de la începutul epistolei sale, îi îndeamnă pe cei cărora le scria să privească cu mare (sau ca o mare) bucurie când trec prin felurite încercări.

Obișnuiam adeseori să-i întreb pe frații din biserica în care am slujit în Suceava dacă Îi mulțumesc Domnului pentru încercări. Răspunsul pe care l-am primit de fiecare dată a fost unul pozitiv. Însă îndrăzneam să-i întreb și când anume fac acest lucru. Împreună cu ei, am ajuns la concluzia că este mai ușor să-I mulțumești Domnului pentru o anumită încercare după ce-ai ajuns la mal, nu în mijlocul valurilor înfuriate ale vieții.

Însă îndemnul nu este doar să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru încercări (atunci când încă avem parte de ele și când pare că lucrurile nu se vor îndrepta prea curând), ci și să le privim ca pe o mare bucurie. Ce bucurie poți găsi în încercare? Găsim bucurie într-o mulțime de lucruri: să ai o zi în care să nu fii nevoit să te trezești la sunetul alarmei; să nu fii nevoit să te îngrijorezi de mărirea prețurilor cam la toate produsele, inclusiv de mărirea facturilor; să nu fii nevoit să te îngrijorezi de o mulțime de alte lucruri care de regulă reprezintă o îngrijorare pentru tine.

Totuși, ce bucurie poți găsi într-o încercare? Ei bine, poți găsi bucuria cunoașterii și convingerii faptului că Dumnezeu este suveran și deține controlul tuturor lucrurilor. Poți găsi bucurie în încercare știind că încercarea are un scop bine stabilit de Dumnezeu. Poți găsi bucurie în încercare știind că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce-L iubesc pe Dumnezeu. Oricare ar fi încercarea prin care treci, cere-I lui Dumnezeu să te ajute să o privești cu o mare bucurie. Apoi, alătură-te și tu grupului de oameni neprihăniți pe care David îi îndemna să se bucure în Domnul și să se veselească. Doamne ajută!

Stoica Timotei

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.