Ziua a 29-a: Neatinși și neexpuși la Evanghelie – Rahanweyn în Somalia

Când imigranții somalezi din SUA se întâlnesc, unul dintre primele lucruri pe care vor să le știe este „din ce trib ești?” Asociațiile de clan și tribale din Somalia sunt importante și complexe, cu căsătorii – adesea poligame – care creează noi asociații și loialități.

Rahanweyn (cunoscuți și ca Digil-Mirifle din cauza celor două grupuri principale ale lor) sunt un clan important și influent în Somalia. Sunt formați din multe sub-clanuri și au o limbă distinctă, limba Maay. În Somalia ei sunt cunoscuți ca un clan minoritar, dar termenul de „minoritate” se referă aici la orice clan care nu aparține uneia dintre cele patru familii de clan „nobile” – clanuri care sunt considerate a fi descendenți dintr-un strămoș comun somalez. Cu toate acestea, Rahanweyn au luptat împotriva invaziei coloniale, au format un partid politic care a fost printre primii care au susținut federalismul în Somalia și au mediat pentru interesele poporului lor, iar la începutul anilor 1990 au înființat un grup militant (Armata de Rezistență Rahanweyn) pentru a-și apăra autonomia.

Rahanweyn sunt, de asemenea, musulmani sunniți devotați. Somalia a îmbrățișat islamul încă din secolul al XV-lea, dar identitățile de familie și clan sunt încă mai importante decât pretențiile islamului. Ordinele și practicile mistice sufite erau obișnuite printre Rahanweyn, dar fundamentalismul a crescut constant în ultimele decenii, grupurile fundamentaliste aducând ajutor financiar comunităților sărace, dar și recrutând oameni pentru grupuri teroriste precum Al-Shabab.

Motive de rugăciune

Cu o populație de puțin sub 2 milioane, Rahanweyn este unul dintre cele mai mari grupuri de musulmani neatinși de Evanghelie din lume. Populația diasporei poate fi cheia pentru a ajunge la această comunitate, cu populații de imigranți din alte națiuni care au acces la Evanghelie și care mențin legături cu patria lor. (2 Corinteni 5:18-20)
Rugați-vă pentru pace și prosperitate în Somalia – supraviețuirea este singura preocupare a oamenilor care sunt înconjurați de foamete și război. (Psalmul 106:4-5)
Rugați-vă ca Dumnezeu să facă minuni pentru a vedea grupul Rahanweyn atins de dragostea Lui. (Marcu 16:20)

https://www.stiricrestine.ro/2022/04/30/ziua-a-29-a-neatinsi-si-neexpusi-la-evanghelie-rahanweyn-in-somalia/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.