Domnul este păstorul meu

„Ferice de omul care […] își găsește plăcerea în Legea Domnului, și zi și noapte cugetă la Legea Lui” (Psalmul 1:1, 2).

Când vine vorba de Cuvântul lui Dumnezeu și de importanța lui în viața credinciosului, cei mai mulți credincioși știu să dea răspunsuri bune, corecte, însă parcă, din păcate, paralele cu viața lor personală de fiecare zi. Din păcate, instinctul omului (în speță, tânărului, dar nu numai) atunci când se trezește dimineața este să se întindă după telefon, nu să-și înalțe gândurile înspre Dumnezeu în rugăciune, iar mai apoi să citească din Cuvântul Său.

Versetul 2 din Psalmul 1 nu trebuie văzut separat de primul verset al acestui psalm, deoarece în acesta se prezintă un contrast față de primul verset. Am văzut zilele trecute că omul care Îl are pe Domnul ca Păstor al lui este un om care nu caută sfat la oamenii răi sau la oamenii care nu au curajul să-l confrunte cu adevărul Cuvântului lui Dumnezeu și nici nu se lasă influențat de oamenii păcătoși din jurul lui. Dar ce face el? Ce anume caută el? Pe ce anume pune el preț? Versetul 2 ne răspunde la aceste întrebări.

„Își găsește plăcerea în Legea Domnului” – lucrul acesta nu înseamnă doar că citește Cuvântul Domnului. Citirea Cuvântului lui Dumnezeu, din păcate, pentru unii a ajuns să fie nimic mai mult decât o performanță spirituală. Aici văd pericolul calendarelor de citire a Bibliei. Deși scopul lor este să-l ajute pe credincios să fie consecvent și ordonat când vine vorba de citirea Cuvântului, se poate să-l aducă într-o rutină în care se vede nevoit doar să citească ceva din Cuvânt, doar ca să aibă ce bifa pentru ziua respectivă. Omul care Îl are pe Domnul ca Păstor al lui își găsește plăcerea în Legea Domnului. Adică, în inima lui mereu există curiozitatea cu privire la ce anume vrea Dumnezeu să îi vorbească și, prin urmare, abia așteaptă să deschidă Cuvântul și să-l citească. Observi diferența?

„Zi și noapte cugetă la Legea Lui” – practic acest lucru vine ca urmare a citirii Cuvântului lui Dumnezeu. Nu se poate să cugeți la Cuvântul lui Dumnezeu dacă mai întâi nu l-ai citit, nu? Însă se poate să-l citești, dar să nu meditezi asupra lui. Ei bine, se poate întâmpla adesea să citești un pasaj întreg, însă mintea să ți se oprească doar asupra unei expresii sau asupra unui singur verset. Pur și simplu meditează asupra lui în cursul zilei. Caută să-i găsești înțelesul și, de ce nu, aplicabilitatea pentru viața ta.

O situație tragi-comică… în urmă cu câțiva ani eram într-o biserică mai mare și mi s-a dat să aud două surori mai în vârstă stând de vorbă. Una i se plângea celeilalte că nu prea doarme noaptea și că se trezește destul de des în timpul nopții. Cealaltă i-a spus că ei când i se întâmplă asta, ia Biblia și începe să citească din ea, deoarece imediat adoarme înapoi. Pur și simplu m-am simțit vinovat c-am schițat un zâmbet când am auzit ce soluție îi oferea acelei surori ca să poată dormi noaptea!

Omul care Îl are pe Domnul ca Păstor al Lui caută să fie călăuzit de El prin Cuvântul Său. Prețuiește călăuzirea Păstorului și, prin urmare, prețuiește Cuvântul Său cel sfânt. Mai este un aspect, ultimul pe care-l voi menționa aici: omul care își găsește plăcerea în Cuvântul lui Dumnezeu este omul care caută să-l împlinească în viața lui. El caută să fie nu doar ascultător, ci și împlinitor al Cuvântului. Cauți și tu același lucru? Doamne ajută!

Stoica Timotei

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.