Domnul este Păstorul meu – Studiu de caz 63: când datorită smereniei poți vedea lucrurile minunate pe care Dumnezeu le face în viața ta

„Dumnezeu este cetățuia mea cea tare și El mă călăuzește pe calea cea dreaptă. El îmi face picioarele ca ale cerboaicelor și El mă așază pe locurile mele cele înalte. Îmi deprinde mâinile la luptă și brațele mele întind arcul de aramă. Tu îmi dai scutul mântuirii Tale și ajung mare prin bunătatea Ta. Lărgești drumul sub pașii mei și picioarele mele nu se clatină” (2 Samuel 22:33-37).

Te-ai întrebat vreodată cum de unii oameni pot vedea atât de multe lucruri pe care Dumnezeu le face în viața lor, pe când alții nu par a fi în stare să enumere foarte multe lucruri pe care Dumnezeu le-a făcut în viața lor? Și nu, nu mă refer la oamenii care nu-L cunosc în mod personal pe Dumnezeu, ci la cei a căror viață a început să fie schimbată de Evanghelie și care spun că sunt creștini. Oare nu cumva în viața celor care sunt orbi la lucrurile mărețe pe care Dumnezeu le face în viața lor mai există încă semințe de mândrie care fie au încolțit sau care deja înfloresc?

Psalmistul David încă o dată dă dovadă de smerenie când descrie lucrurile pe care Dumnezeu le făcea în viața lui. Să privim puțin la ele:

• Dumnezeu este cetățuia mea cea tare – pentru David, anii de experiență militară și iscusința lui ca luptător nu au fost un obstacol care să-l împiedice să vadă nevoia de a fi protejat de Dumnezeu. Dacă ar fi început măcar puțin să se încreadă în iscusința lui, poate că n-ar mai fi putut vedea faptul că Domnul era cetățuia lui cea tare, adică era locul lui de adăpost în fața vrăjmașului.

• El mă călăuzește pe calea cea dreaptă – adică nu capacitatea lui intelectuală, nu vechimea de când umbla cu Domnul. Fără călăuzirea Domnului, psalmistul era convins că oricând se putea rătăci. Mare atenție aici: cu toate că pregătirea intelectuală este bună, necesară chiar, ea nu asigură în mod automat discernământul spiritual necesar. Dacă David s-ar fi încrezut în abilitățile lui și în înțelepciunea lui, ar mai fi putut el oare să spună că Domnul este cel care îl călăuzește pe calea cea dreaptă?

• El îmi face picioarele ca ale cerboaicelor – micul și sprintenul David care a reușit să îl învingă pe uriașul Goliat, voinicul și viteazul luptător de mai apoi ajunge să spună că puterea lui îi este dată tot de Domnul. Faptul că ai sănătate, că te poți mișca este un har de care Domnul îți face parte. Iarna asta vreo două luni am încercat să-i poruncesc și eu trupului meu să se miște fără probleme. Nici nu s-a clintit! Eu vorbesc despre aproximativ două luni de zile, dar am prieteni care de mulți ani au neputințe fizice care-i împiedică să meargă sau merg greoi. Deci, simplul fapt că mergi este un dar din partea lui Dumnezeu.

• El mă așază pe locurile mele cele înalte – ai o realizare mare? Să fie oare datorită ție și eforturilor tale? David chiar și când vorbește de înălțimile lui, spune că nu le-ar fi ajuns dacă n-ar fi fost Domnul de partea lui. Ba mai mult, el Îi dă tot creditul lui Dumnezeu, spunând că El l-a pus acolo.

• Îmi deprinde mâinile la luptă și brațele mele întind arcul de aramă – dacă David a fost cunoscut după un lucru în tinerețea lui, acel lucru era precizia cu care lovea cu praștia. Iar evenimentul care l-a făcut cunoscut pentru acest lucru este tocmai lupta împotriva lui Goliat. Totuși, David spune că nici măcar această agerime și precizie n-ar fi posibilă fără intervenția lui Dumnezeu.

• Tu îmi dai scutul mântuirii Tale și ajung mare prin bunătatea Ta – David spune aici că a fost și este salvat datorită bunătății lui Dumnezeu.

• Lărgești drumul sub pașii mei și picioarele mele nu se clatină – stabilitatea pasului și înaintarea este posibilă doar prin ajutorul lui Dumnezeu.

Ce lucruri minunate face Dumnezeu în viața ta? Îți ia puțin timp să te gândești la ele, deoarece sunt puține la număr? În acest caz, oare motivul pentru care nu vezi foarte multe să fie mândria? Mă alătur și eu apostolului Pavel când întreba: „Ce lucru ai pe care să nu-l fi primit?” Meditează astăzi la bunătatea lui Dumnezeu, la lucrurile minunate pe care le-a făcut și le face în viața ta și laudă-L pentru îndurarea Lui.

Stoica Timotei

https://www.facebook.com/613567278/posts/10159606383672279/?d=n

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.