ÎNCHINARE PUR ȘI SIMPLUNu este măreție acolo unde nu este simplitate.” – Lev Tolstoi

Chiar dacă Dumnezeu este cea mai complexă Ființă din univers, când dă omului instrucțiuni în vederea închinării, El cere simplitate totală.
Exod 20:25 Dacă-Mi vei ridica un altar de piatră, să nu-l zidești din pietre cioplite, căci, cum îți vei pune dalta în piatră, o vei pângări.

Mesajul este cât se poate de clar. Tendința umană este aceea de a adăuga închinării tot felul de artificii, tot felul de podoabe, care ar pune în umbră închinarea însăși și l-ar deruta pe închinător de la scopul lui. Dumnezeu nu vrea ca ochii închinătorului să fie derutați și atenția lui să fie atrasă spre altceva, ci să rămână focusată spre Cel căruia i se cuvine închinarea.

Când mijloacele folosite pentru închinare ajung să fie cele care ne fură atenția, pierdem ceea ce este mai important. Dacă am făcut altar din muzică, el trebuie să rămână simplu, dacă am făcut un altar din rugăciune și el trebuie să rămână simplu, dacă am făcut altar din predicare, și el trebuie să rămână simplu.

Orice artificii omenești, orice podoabe adăugate închinării pot să fractureze închinarea și să-i facă pe închinători să își focuseze interesul spre măiestria umană și spre lucruri de nimic, aducând astfel o jertfă compromisă înaintea lui Dumnezeu.

Nelu Filup

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.