Domnul este Păstorul meu – Studiu de caz 60: când Domnul îți luminează viața

„Da, Tu ești lumina mea, Doamne! Domnul luminează întunericul meu” (2 Samuel 22:29).

Foarte interesant felul în care să începi o afirmație sau o frază! Rar îmi este dat să citesc sau să scriu afirmații sau fraze care să înceapă cu cuvântul „da”. Însă psalmistul nu-și ascunde convingerea cu privire la ceea ce urmează să rostească. De fapt, e atât de entuziasmat și de convins de adevărul pe care avea să-l spună, încât vrea să fii și tu convins de la bun început că el este convins de el.

Însă ce adevăr însoțește această convingere a psalmistului? Domnul, Păstorul său, este lumina lui. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că Domnul îl călăuzește, îl îndrumă, îi îndreaptă pașii. De fapt, anumite aspecte pe care le-am înșirat aici urmează și el să le menționeze puțin mai încolo.

Vreau ca astăzi să rămânem la adevărul acesta: Domnul este lumina noastră. Ce implicații are acest adevăr?

• Domnul este lumina în întunericul îndoielii. Aici vedem o convingere, o certitudine a psalmistului. Însă atât el, cât și noi, ne-am confruntat adesea cu îndoieli. Îndoielile întunecă cerul vieții noastre, iar pe calea noastră aduce o ceață de-o poți tăia cu cuțitul, ceață care te împiedică să vezi încotro faci următorul pas. Însă Domnul aduce lumină în îndoiala noastră. El, prin adevărul Cuvântului Său și prin Duhul Său cel Sfânt, înlătură îndoiala. Ce aduce în schimbul ei? Credință.

• Domnul este lumina în întunericul disperării. De multe ori necazurile vin în viața noastră cu carul și par să nu se mai termine, sau când un necaz se încheie și când am crezut în sfârșit că avem o perioadă de respiro, vine un alt necaz și o luăm de la capăt. În astfel de momente disperarea începe să-și scoată ghearele și să lase urme puternice în inima și-n mintea noastră. Însă Domnul are ac și de cojocul ei. El este lumina în întunericul disperării. Ce aduce în locul ei? Încredere.

• Domnul este lumina în întunericul păcatului. Când ni se pare că nu ne vede nimeni și când lucrul pe care suntem ispitiți să-l facem pare să ne promită o anumită satisfacție, o rezolvare dintr-un impas, o promovare și alte lucruri care cel puțin la prima vedere par a fi în beneficiul nostru, parcă nu mai stăm prea mult pe gânduri și-l facem. Însă când vine vorba de întunericul păcatului, nu mulți sunt oamenii care vor să vină la lumină. De ce? Mântuitorul ne dă răspuns la această întrebare în Ioan 3:20: „Căci oricine face răul urăște lumina și nu vine la lumină, ca să nu i se vădească faptele.” Ce aduce lumina în locul întunericului păcatului? Mântuire.

Există, așadar, o luptă între întunericul păcatului și lumina adusă de Dumnezeu. Este un întuneric al păcatului universal (lumea zace în cel rău), dar de asemenea este și un întuneric al păcatului personal. Psalmistul David descrie acest întuneric ca „întunericul meu”. El și-a recunoscut întunecimea din el și a identificat-o înaintea Domnului ca fiind a lui. Însă iată și aici frumusețea Evangheliei lui Hristos! Domnul luminează întunericul nostru!

Dacă lumina lui Dumnezeu în întunericul din viața ta scoate la lumină anumite lucruri neplăcute, vino cu ele înaintea Lui și cere-I să te scape de ele. Recunoaște-ți vina, neputința și slăbiciunea și cere-I să-ți vină în ajutor. Recunoaște-ți dependența de El și vei fi și tu martor al puterii extraordinare pe care lumina lui Dumnezeu o are în fața întunericului, oricât de dens și de întunecat ar fi el!

Stoica Timotei

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.