Imploziunea lui Putin (II)Evenimentele din ultimele 2 zile din Ucraina tind să întărească și mai mult opinia recent postată că războiul din Ucraina i-a explodat lui Putin în față. Rusia și-a dovedit slăbiciunea militară. A pierdut o cantitate mare de echipament militar, un vas militar, a abandonat în mijlocul drumurilor tancuri și alte dispozitive militare. Rusia și-a pierdut și prestigiul militar internațional. Ursul rus s-a dovedit a fi mai mult un „urs” de cârpă, nu unul periculos. Strategia ei militară a fost copiată din manualul de strategie militară a lui Klausewitz, On War / Despre Război, care accentua ca prim obiectiv securizarea capitaliei țării împotriva căreia se purta războiul. Scrisă acum 200 de ani, On War este un manual de război demult demodat.

În plus, războiul a dovedit că Rusia are o economie care pe drept poate fi numită o nulitate. Rusia nu e o putere economică. La o populație de 150 de milioane de oameni, economia Rusiei e mai mică decât economia Italiei ori a Texasului (cu doar 30 de milioane de oameni). Pentru război e nevoie de strategie, armament și o economie puternică să susțină războiul. Așa au câștigat americanii al Doilea Război Mondial. Au convertit industria civilă în industrie militară. Rusia este o țară a cărei economii supraviețuiește în primul rând din exploatarea și exportul vastelor ei resurse naturale.
În doar o lună, Rusia a pierdut mai tot ce a clădit și câștigat în 30 de ani de post-comunism: 30 de ani de creștere economică, 30 de ani de integrare în economia globală și 30 de ani de integrare în societatea politică globală. 30 de ani de creștere a prestigiului ei internațional. Toate aceste lucruri au fost pierdute ca rezultat al unei ambiții personale și a unei strategii eronate. În presă se circulă noțiunea că în aprilie Rusia nu va mai fi capabilă să își plătească datoria suverană lunară de 2,2 miliarde de dolari. Nici băncile Chinei nu mai au încredere în Rusia și au încetat să-i mai extindă creditul.

Rusia și-a pierdut și statura internațională. E îndoielnic că Putin va mai putea apărea pe scena politică globală ori că diplomația rusă va mai fi luată în serios. Rusia, Putin, Lavrov și alții ca ei și-au pierdut orice credibilitate internațională. Rusia nu va mai figura proeminent în reclădirea lumii post-Covid ori în reclădirea sistemului global post-război.

Rusia și clasa politică actuală a Rusiei și-au dovedit, în fața întregii comunități internaționale, în imagini care nu pot fi negate ori refăcute, slăbiciunea economică, militară și politică. E îndoielnic că de acum înainte China va privi spre Rusia ca spre un aliat economic ori militar serios. Venezuela, Nicaragua, Cuba, Coreea de Nord, Siria, Iran și alte țări au văzut colapsul militar, politic și economic al aliatului lor. Putem spune de fapt, că Rusia a devenit o țară „mafiotă” de genul celor tocmai menționate care supraviețuiesc doar prin agresivitate și încălcarea standardelor internaționale de interacțiune între statele lumii.

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact: https://aliantarenastereanationala.ro/contact

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.