Marketingul bisericesc

Când pocăința e pe minus, marketingul vine în ajutor. „Dacă veniți la noi, veți găsi un grup de oameni primitori și o cafea bună.” „Te așteptăm duminica aceasta la un timp plăcut de uărșip.” „Vino duminică la ora 10:00 la Ha…pciu caffe pentru socializare și apoi pentru închinare și mesaj.” Îți vom da mai întâi bombonica, iar apoi te rugăm să stai cumințel încă puțin ca să auzi un mesaj motivațional acompaniat de un vibe pozitiv și becuri stinse din când în când.

Pe bune că dacă mi-ar oferi cineva cafea, gustări, un spectacol cu muzică de calitate și un speech motivațional, toate pe gratis, mi-ar fi greu să refuz. Nu m-ar deranja nici puțină rugăciune, dar așa, cât să nu mă plictisesc, că apoi data viitoare nu mai vin. Sau măcar dacă se lungește, puneți niște acompaniament emoționant pe fundal, că altfel se stinge duhul și e nasol. Nu vreți să îl stingeți, nu? Mai bine puneți pe foc. Care foc, asta e altă discuție, important e să fie foc.

„Contează că vin oamenii, ai vrea să fie în altă parte? Ai vrea să meargă la club?” Câtă satisfacție ai că i-ai convins să înlocuiască clubul, cu (un alt club) o biserică. La club trebuie să plătești intrarea și consumația, la biserică e gratis, și mai găsești și sute de oameni care te ridică în picioare și te aplaudă că ai reușit să ajungi, la club nu te aplaudă nimeni dacă nu ești DJ.

Ne pleacă tinerii din biserică, ce facem? Nu e nimic, deschidem biserici atractive (distractive, relevante, cum vreți voi) și le facem un brand frumos. Primul pas e să punem un nume atractiv: Relevant, Connect, Impact, Autentic, sau în funcție de creativitatea fiecăruia. Ne ascundem sub tutela unui brand frumos și facem lucrarea Domnului. Apoi scoatem muzică, șepci, tricouri, huse de telefon, toate cu numele bisericii; un model de marketing de succes.

Nu am ajuns noi să ne formăm mini secte sub forma unor branduri? Ne punem pe un piedestal, facem story la concert pe Insta, umplem de hashtag-uri peste tot, și nu uităm să strecurăm și câte un cuvânt spiritual, de genul „rugăciune”, „închinare” sau „mesaj.”

Idolatrizăm un astfel de brand atât de mult, încât dacă îndrăznește cumva cineva să zică de brandul nostru preferat, e un apostat care caută numai să dea cu pietre. Dacă înjură cineva pe Domnul Isus Cristos pe stradă, ne facem că nu auzim, dar dacă se ia de preferații noștri, BB… ni se urcă tot sângele în cap. Am pus puncte de suspensie nu pentru că mă feresc să dau nume, dar mai nou mai toate bisericile baptiste sunt „BB” și încă două litere, așa că nu are relevanță care ar fi celelalte două. Pentru că exact asta se întâmplă, s-a creat rețeta succesului: brandul. Rețeta e împrumutată din lumea afacerilor și funcționează de minune din mai multe motive. Problema biblică? Idolatria. Da, o astfel de atitudine este idolatrie. Dacă ești capabil să ieși din biserica unde ai mers la jumătatea programului numai pentru că la o alta din oraș a venit trupa ta favorită, e destul de limpede pentru ce ai mers. E idolul tău acolo și vrei să îi aduci ofrande.

„Man, dar tu cauți numai dezbinare.” Dragul meu, dezbinarea a fost deja produsă. Privește doar la toate bisericile fără brand de unde emigrează oameni în masă către „țările” ceva mai calde și mai distractive. Privește la disperarea care s-a indus tuturor bisericilor pentru a se brandui cât mai urgent, și dacă nu au un IT-st cât de cât priceput ca să îi ajute, îi așteaptă o groaznică apocalipsă. Dar ce contează? Contează că noi stăm la căldurică și dacă scăpăm cumva prin adunările înapoiaților, îi putem privi cu dispreț pentru că nu au reușit să găsească succesul spiritual.

Cum ar fi dacă în loc să ne promovăm brandul, dacă în loc să ne mai atașăm logo-ul bisericesc pretutindeni și să ne aruncăm în lumina fanilor înfocați am căuta să îl arătăm pe Cristos? Cum ar fi dacă în loc să predicăm despre ce facem „noi aici la Biserica X” am spune precum prigonitul Nicolae Moldoveanu:

„Sunt un bulgăr de nimic
Sunt un strop de rouă-n soare
Dar cu cât mă văd mai mic,
Cu-atât Tu, cu-atât Tu Te vezi mai mare.”

Fie ca dorința inimii noastre să se îndrepte în a-L arăta pe Cristos!

Soli Deo Gloria!

Ionatan Rauca

https://www.facebook.com/360738804274227/posts/1639233156424779/?d=n

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.