Din viața lui Ioan Botezătorul…

S-a născut în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea marelui prooroc s-a petrecut cu șase luni înainte de Nașterea Domnului, fiind vestită de către îngerul Gavril lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la Templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavril, Zaharia rămâne mut până la punerea numelui fiului său.

Potrivit Sfintei Scripturi, Ioan Botezătorul a săltat în pântecele maicii sale, în momentul în care Elisabeta se întâlnește cu Maria pe când aceasta Îl purta în pântece pe Domnul. Deși a săltat în pântece, Ioan afirmă că „nu-L știa pe Domnul” (Ioan 1:31). Cum ajunge totuși să-L cunoască pe Domnul Hristos? Evanghelistul Ioan redă mărturia Botezătorului: „Eu nu-L cunoșteam; dar Cel ce m-a trimis să botez cu apă, mi-a zis: „Acela peste care vei vedea Duhul pogorându-Se și oprindu-Se, este Cel ce botează cu Duhul Sfânt.” (Ioan 1:33).

Sfântul Ioan Botezătorul a început să predici în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3:1, 2). El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia și de a-L face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care îl predica era acesta: „Pocăiți-vă, căci Împărăția cerurilor este aproape.” (Matei 3:2).

Și alte fraze memorabile au fost rostite de proorocul din pustia Iudeii. În relație cu Domnul Isus a spus: „…eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintelor Lui.” (Ioan 1:27). Afirmă de două ori despre Hristos Domnul: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” (Ioan 1:29, 36). Câtă umilință a fost și în cuvintele „…El să crească, iar eu să mă micșorez.” (Ioan 3:30).

Din Evanghelia lui Marcu, aflăm că Ioan Botezătorul era îmbrăcat în haină din păr de cămilă, încins cu o curea de piele și că se hrănea cu lăcuste și miere sălbatică. Separat fiind de alimentația vremii și de mersul firesc al veacului său, Botezătorul era pus deoparte pentru Dumnezeu.

Din Evanghelie cunoaștem că Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, a tăiat capul lui Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Fiind întemnițat, Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul lui Ioan Botezătorul.

Iată o viață de om în slujba Marelui Om. Dedicat. Curjos. Smerit și credincios…așa a fost cel mai mare om născut pe pământ.

Ioan Cocîrțeu

https://www.facebook.com/100009562550212/posts/3019203025075086/?d=n

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.