RUGĂCIUNEA PENTRU CEI MORȚI

Nu o singură dată, ci de multe ori m-am întâlnit cu întrebarea „E bine să ne rugăm pentru cei dragi care au murit?”. Sigur că astfel de întrebări denotă o preocupare sinceră pentru binele celor dragi care au trecut în veșnicie, dar în același timp o înțelegere prea limitată a mesajului Scripturii.
Din nefericire contextul religios românesc, îmbibat cu tradiția și cu practicile Bisericii Ortodoxe, aduce multă confuzie chiar creștinilor evanghelici. Din acest motiv consider necesară prezentarea unor argumente clarificatoare pentru oamenii bine intenționați, care în preocuparea lor sinceră pentru cei dragi, de care s-au despărțit prin moarte, ar vrea să facă rugăciuni pentru binele lor veșnic.

  1. Biblia, care este manualul din care învățăm cum și pentru ce să ne rugăm nu ne învață nicăieri necesitatea rugăciunilor pentru cei care au murit. Cel puțin în cărțile canonice nu găsim astfel de învățături sau practici.
  2. Biblia ne arată că cei ce au murit în Domnul, adică cei credincioși, se duc îndată în prezența Domnului în slavă… Luca 23:43, Filipeni 1:23, 2 Corinteni 5:6-8. În acest caz, de ce ar mai avea ei nevoie de rugăciunile celor de pe pământ?
  3. Pe de altă parte, din Pilda celor zece fecioare (Matei 25:1-13) înțelegem că îndată ce s-a închis ușa nu a mai rămas nici o posibilitate de pregătire sau de schimbare a destinului veșnic. Numai cei ce s-au pregătit în mod adecvat în viața de pe pământ vor putea intra împreună cu Mirele în locul pregătit. Așadar orice intervenții venite din afară sunt zadarnice Evrei 9:27 „Și, după cum oamenilor le este rânduit să moară o singură dată, iar după aceea vine judecata…”
    După moarte vine judecata și judecata aceasta demonstrează că nu se mai poate face nici o altă schimbare de destin după moarte.
    Tuturor celor preocupați de soarta celor ce au murit ar trebui să le aducem aminte ce spune Scriptura în 2 Corinteni 6:2 – … Iată că acum este vremea potrivită; iată că acum este ziua mîntuirii.”

Nelu Filip

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.