Problema EMIGRAȚIEI

Problema emigrației este amplă și complexă.
Într-un fel toți suntem emigranți pe pământ: spiritual – fiecare Crestin este străin pe pământ iar patria noastră nu e nici România și nici vreo altă țară ci avem o patrie cerească; fizic – fiecare om a emigrat din locul natal, a plecat din casa părintească fie in alta casă, fie in altă localitate sau regiune sau chiar țară. In ultima vreme a existat o emigrație din zona rurală spre zona urbană sau din zone defavorizate spre zone mai prospere. Trist este să descoperi că metodologia Securității comuniste încă mai funcționează printre noi pastorii. Combatanții de partid infiltrați prin biserici chiar și ca slujitori foloseau argumente biblice (Psalmul 37:3) pentru a incrimina emigrația spre Occident și spre a arăta că cei care nu locuiesc in țară sunt trădători de patrie și lepădați de la credință.
De 30 de ani locuiesc in Italia și am auzit tot felul de lucrări și voi mai auzi probabil.
Am însă câteva argumente care mă fac să fiu sceptic cu privire la descoperiri care ne cheamă pe toți in România și le voi prezenta pe scurt:

  1. România e o țară ca și celelalte țări: și in ea este corupție, păcat, imoralitate (inclusiv sodomiți). Nu este patria Domnului Isus și nu este reședința Împărăției lui Dumnezeu. Când pământul va fi lovit cu urgiile apocaliptice va fi lovită și România deopotrivă. România nu va fi Gosenul creștinilor. Patriotismul ieftin fără pocăință nu va avea nicio valoare in fața judecății lui Dumnezeu. Ca crestin nu mă identific in niciun fel cu România. Ca om, este țara mea natală pe care o vizitez aproape lunar și pentru care fac multe dar ea nu reprezintă Raiul pentru mine. Numele Domnului este o protecție pentru copiii lui Dumnezeu și nicidecum numele locului in care te afli.
  2. Fiecare om are chemarea lui specială și nu poate fi valabil pentru oricine un mesaj care a fost transmis pentru mine. Dacă cineva a avut vreo descoperire divină să plece in România – să plece! Dar să ii lase pe ceilalți să primească și ei vreo descoperire și să nu generalizeze ceva ce este strict personal.
  3. Noi trăim și pentru alții. In Italia locuiesc 1.500.000 români și sunt circa 20.000 de penticostali. Dacă pleacă pocăiții înapoi in România cine ii va evangheliza pe ortodocșii care rămân? Departe de mine gândul să mă laud dar in bisericile noastre mai bine de jumătate din candidații la botez provin din alte biserici decât cele Evanghelice iar numărul celor botezați astfel se ridică deja la mii. E vorba doar de cercul meu de activitate dar când mă gândesc la sute de păstori ca și mine pot să observ că este cu adevărat un mare seceris. Emigrația este un teren extrem de fertil pentru evanghelizare.
  4. Fiecare are o misiune specială. Personal, am venit in Italia cu gândul de a strânge ceva bani pentru a pregăti condiții mai bune la întoarcerea in România. Nu am venit in Italia pentru misiune dar am rămas aici pentru că Dumnezeu a avut o misiune pentru mine. Dumnezeu mi-a vorbit iar eu mă simt in voia Lui aici in Italia. Nu condamn pe cine pleacă și nu condamn pe cine rămâne dar nu pot fi de acord cu cei care cred că România este cea mai spirituală țară din lume iar simpla prezență in țară ar aduce beneficii spirituale. Consider mai degrabă că unii se hrănesc cu nădejdi înșelătoare ca pe vremea lui Ieremia crezând că un anume spațiu geografic are parte de o protecție specială și acolo nu se poate întâmpla nimic rău.
    In concluzie, fără pocăință vom fi blestemați oriunde, inclusiv in România iar in sfințenie vom fi binecuvântați oriunde, inclusiv in Occident. Trebuie să lăsăm deoparte spiritul superiorității (mai biblic spus – mândria) că suntem români sau altceva sau că trăim in România sau in altă parte. Oriunde am fi, sâ umblăm smeriți cu Dumnezeul nostru mărturisind că suntem străini și emigranți pe pământ.
    Domnul să ii binecuvinteze pe românii de pretutindeni.

Marius Livanu

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.