Venirea lui Mesia în 2030? O analiză a profeției pastorului Florin Antonie

Am văzut recent că pastorul Florin Antonie a reafirmat că venirea lui Hristos va fi în intervalul 2030-2035 în funcție de calcule (vezi AICI). Anterior, cu ceva luni în urmă, își baza afirmația pe Geneza 6 și interpretarea că 120 de ani înseamnă 120 de jubilee (vezi AICI), cicluri de 50 de ani. 120×50=6000 de ani. 

Cine e ușor impresionat va spune: fascinant! Însă, ca unul care studiez de vreo 11 ani cronologiile Genezei și literatura iudaică rabinică, intertestamentală, etc. iată de ce mi-e clar că Florin Antonie face afirmații mincinoase.

În Geneza 6, ani nu înseamnă jubilee

Termenul sanah înseamnă ani, nimic mai mult sau mai puțin. Contextul nu vorbește deloc de jubilee. Nu avem nici măcar un text profetic sau poetic. Din contră, ideea de jubilee apare mult mai târziu în legea lui Moise, la mii de ani după. Doar această observație ne arată că textul e interpretat anacronic. Da, evreii au făcut o obsesie din ciclurile jubiliare, dar nu avem niciun indiciu că Dumnezeu se referă la jubilee în judecata pe care o dă în Geneza 6:3. În iudaism și teologia patristică au fost două mari interpretări a ce înseamnă acești 120 de ani: Dumnezeu limitează durata vieții omului la 120 de ani sau Dumnezeu declară că, din acel moment, vor mai trece 120 de ani până la distrugerea omenirii în potop (personal, prefer a doua variantă). Ideea de 120 de jubilee extrasă din Geneza 6:3 nu am găsit-o până acum nicăieri în literatura rabinică. Nu spun că am citit tot ce poate fi citit, dar, căutând-o specific, nu am reușit să o găsesc nicicum. Am găsit-o amintită doar recent pe ceva bloguri obscure.

În plus, ideea de jubilee a fost puternic discutată în diversele facțiuni ale iudaismului. Unii interpretau ciclul jubiliar ca fiind de 49 de ani, alții ca fiind de 50 de ani. Legea mozaică nu e foarte clară. Este clar că al șaptelea an era an sabatic, dar nu e clar dacă anul jubiliar este al 50-lea, după anul sabatic 49. Dilema era dacă sunt doi ani sau un an de pauză al lucrărilor agricole. În cele din urmă, ideea că ciclul jubiliar durează 50 de ani a câștigat teren și a devenit standardul.

Citiți mai mult accesând : https://benicruceru.com/2021/09/03/venirea-lui-mesia-in-2030-o-analiza-a-profetiei-pastorului-florin-antonie/?fbclid=IwAR1lC_kk64RCibfVsuDPST5CPzTsxMS_5mURYWUqNRS5A8vBic0N2hXQ4HE

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.