Hristos să ne dea înțelepciune să navigăm aceste vremuri confuze.

Un pericol pe care l-am observat de ceva timp este poziționarea în zona opusă a ceea ce disprețuim.

Să presupunem că ajungem să disprețuim legalismul. Există riscul să ne ducem într-o zonă de relaxare în care să demonstrăm tuturor că noi nu suntem legaliști. Din acest motiv ne vom îmbăta, vom scăpa o înjurătură, vom trage un fum de țigară, vom merge în cluburi. De ce? Pentru că am ajuns atât de tare să disprețuim legalismul încât nu vrem să ne identificăm cu el.

Un alt exemplu este intelectualismul. Am văzut ce poate face anti-intelectalismul, ce face fundamentalismul din credincioși; am văzut cât de gălăgioși sunt creștinii care sunt anti LGBTQ sau pro Trump așa încât voi face tot ce ține de mine să arăt public că eu nu sunt ca ei. Că sunt mai sofisticat. Că nu pot fi confundat cu prostimea.

Astfel că, deși legalismul și anti-intelectualismul sunt de condamnat, în aceeași măsură sunt de condamnat și libertinismul facil și intelectualismul doct.

Cel mai bine este să stăm aproape de Evanghelie care ne învață să fim deschiși la minte, implicați în societate și să iubim oamenii. Dar ne învață și că, deși trăim în lume, nu aparținem lumii. Că, deși vrem ca oamenii să vadă că nu toți creștinii sunt limitați, înțelegem că lumea va urî tot timpul ce nu este al ei.

Lucian Bălănescu

https://www.facebook.com/712235315/posts/10165201914085316/?d=n

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.