De ce nu luptă feministele pentru femeile musulmane?

Cultura contează. Este sursa principală de progres sau regresie socială. Nicăieri nu vedem acest lucru mai clar decât în statutul femeilor. Cultura iudeo-creștină – poate un cuvânt mai potrivit este civilizație – a produs de-a lungul timpului codurile legii, limbajul și prosperitatea materială care au crescut mult statutul femeilor.

Dar acest progres nu este împărtășit peste tot.

Există încă sute de milioane de oameni care trăiesc într-o cultură – cea islamică, spre exemplu – care iau de bună inferioritatea feminină. Până de curând, aceste culturi – cea occidentală și cea islamică – erau, în cea mai mare parte, separate. Dar asta se schimbă. În mod dramatic.

Un număr mare de bărbați imigranți din Orientul Mijlociu, Asia de Sud și diverse părți ale Africii au adus un set diferit de valori în Occident, în special în Europa. Peste un milion au sosit doar în 2015. Mai sunt alții pe drum.

Drept urmare, crimele împotriva fetelor și femeilor – atingeri, hărțuiri, agresiuni și violuri – au crescut brusc. Aceste crime ilustrează diferența clară dintre cultura occidentală a victimelor și cea a autorilor.

Permiteți-mi să fiu mai explicită: nu toți bărbații imigranți, și nici cei mai mulți, nu iau parte la atacuri sexuale sau aprobă astfel de atacuri, dar este o greșeală gravă să negăm că sistemul de valori al atacatorilor este radical diferit de sistemul de valori al Occidentului. În Occident, femeile sunt emancipate și autonome din punct de vedere sexual. Religiositatea și comportamentul sexual sau constrângerea sexuală sunt determinate de dorințele individuale ale fiecărei femei. Celălalt sistem de valori este unul în care femeile sunt privite fie ca mărfuri (adică valoarea lor depinde de virginitatea lor), fie la nivelul unei prostituate, dacă sunt vinovate de „imodestie” publică (de pildă, prin purtarea unei fuste scurte) .

Nu cred că aceste sisteme de valori pot coexista. Întrebarea este ce sistem de valori va prevala. Din păcate, aceasta rămâne o întrebare deschisă.
Situația actuală din Europa este profund tulburătoare: nu numai că femeile musulmane din Europa sunt supuse unor opresiuni considerabile în multe privințe, ci astfel de norme riscă acum să se răspândească la femeile non-musulmane, care se confruntă cu hărțuirea din partea bărbaților musulmani.

S-ar putea crede că feministele occidentale din Statele Unite și Europa ar fi foarte deranjate de această evidentă misoginie. Dar, din păcate, cu puține excepții, acest lucru nu pare să fie cazul.

Frecvent printre multe feministe occidentale este un tip de confuzie morală, în care se spune că femeile sunt oprimate peste tot și că această opresiune, în cuvintele feministei Eve Ensler, este „exact aceeași” în întreaga lume; în Occident la fel ca în Pakistan, Arabia Saudită și Iran.

Pentru mine, acest lucru sugerează prea mult relativism moral și o înțelegere inadecvată a legii Sharia. Este adevărat că situația femeilor din Occident nu este perfectă, dar cineva poate nega cu adevărat că femeile se bucură de mai multă libertate și mai multe oportunități în Statele Unite, Franța și Finlanda decât în Iran, Pakistan sau Arabia Saudită?

Alte feministe au susținut, de asemenea, că femeile non-occidentale nu au nevoie de „salvare” și că orice sugestie că „ar avea nevoie” de ajutorul feministelor occidentale este insultătoare și condescendentă față de femeile non-occidentale.

Perspectiva mea este una practică: orice eforturi care ajută femeile musulmane – indiferent dacă trăiesc în Occident sau sub guverne islamice – ar trebui încurajate. Trebuie sprijinit orice efort de a forța aceste guverne să schimbe legile nedrepte.

Feministele occidentale și femeile-lider occidentale au o alegere simplă de făcut: fie scuză nescuzabilul, fie cer reformă în culturi și doctrine religioase care continuă să asuprească femeile.

Nimic nu ilustrează acest lucru mai bine decât ceea ce s-a întâmplat la Köln, Germania, în ajunul Anului Nou, 2015. În acea noapte, în timpul sărbătorilor tradiționale ale orașului, numeroase femei germane (467 la ultima numărătoare) au raportat că au fost hărțuite sexual sau agresate de bărbați de origine din nord-africană și arabă. În termen de două luni, au fost identificați 73 de suspecți, majoritatea din Africa de Nord; pentru 12 dintre ei, s-a făcut conexiunea cu infracțiuni sexuale. Cu toate acestea, ca răspuns la atacuri, primarul feminist din Köln, Henriette Reker, a dat femeilor un ghid ce accentua „distanța de un braț”. Doar „mențineți o distanța de un braț” între voi și o mulțime de bărbați arabi, a sfătuit ea populația feminină din Köln, și veți fi bine.

Comentariile primarului Reker subliniază gravitatea problemei: o ciocnire culturală vine peste noi. Primul pas în rezolvarea acestei probleme este apărarea nonapologetică a valorilor care au permis femeilor să se dezvolte. Feministele, împreună cu organizațiile, rețelele și puterea lor de lobby trebuie să fie pe prima linie în această bătălie. Relevanța lor depinde de asta. La fel și bunăstarea nenumăratelor femei, occidentale și non-occidentale.

Un text de Ayaan Hirsi Ali pentru PragerU

https://www.facebook.com/100000402366073/posts/4427784030578299/?d=n

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.