Cîteva sfaturi despre cum îți poți distruge eficient o vacanță/concediu

A venit sezonul vacanțelor și concediilor. Jumătate din iulie și luna august.

În 30 de ani de căsnicie am avut vreo 25 de concedii, cam jumătate reușite. Cîteva, distruse parțial sau complet. Am ceva experiență să vă împărtășesc. Poate voi veți face mai bine decît noi.

Întreruperea muncii pentru mine este o chestiune teologică, bine articulată, dar foarte greu de îndeplinit. Îmi tot repet: dacă Dumnezeu s-a odihnit de munca lui, atunci trebuie să o fac și eu. Întreruperile sărbătorești sînt săptămînale (Duminica pentru noi), lunare (un weekend prelungit), anuale (concediu/vacanțe). Concediul trebuie să fie o disciplină spirituală din clasa celebrărilor, sărbătorilor.

Se poate rata un concediu? Se pot face mai mulți nervi și să aduni mai multă oboseală decît cea de la plecare?

Sigur! Iată cum:

  1. Timpul și durata. Vara sau iarna? Împărțit în două? Mie îmi place vara, ei îi place iarna; mie, la munte; ei, la mare! Cum facem? Lăsați nediscutate aceste lucruri. Sperați că celălalt va ceda sau va înțelege pe parcurs. Lipsa de comunicare în stabilirea acestor lucruri este aur curat. Nu stabiliți nimic concret și luați perioade diferite de concediu de la locul de muncă. El, ca să își ajute părinții la grădină; ea, ca să facă o redecorare a casei. Amîndoi veți regreta un alt concediu ratat.
  2. Locul. Nu verificați nimic înainte, deși acum aveți posibilitatea. Mergeți acolo unde v-au recomandat prietenii, apropiații, rudeniile. Dacă le-a plăcut lor, sigur vă va fi pe plac și vouă. Veți descoperi că funcționează legea entropiei, ce ieri era un restaurant bun și le-a plăcut lor, astăzi este o bombă nenorocită, unde mirosul de țuică și ouă prăjite este îmbibat și în lemn. Veți bombăni toată perioada că ați mers pe mîna altora, fără poze, fără recomandări, fără verificarea recenziilor.
  3. Compania. Mergeți în grup. Cît mai mulți! Concediu cu prietenii, cu părinții, cu verișorii și toți copiii acestora! Cinci mașini, dacă se poate. Așa este sigur că vă veți frustra unii pe ceilalți. Ce să mai spun că uneori țîncii tăi sînt greu de administrat, dar să mai aduni vreo 12 copii în total. Numai de pruncii altora nu ai chef atunci cînd vrei liniște și odihnă. Dar numai așa vă veți aduna tensiuni absolut necesare unui concediu prost: vă veți hotărî greu unde, ce și cînd să mîncați, unde să vă distrați, piscină sau escaladă? Cu cît mai mare grupul, cu atît mai mult timp de negocieri și cu atît mai multe riscuri de tensiuni.
  4. Transportul. Faceți în așa fel încît să plecați cu mașina neverificată. O cutie de viteze căzută în Italia într-un tunel lung, eventual, este tot ce vă puteți dori mai mult. Blocarea tunelului și tractarea afară pînă la primul punct de reparație poate ajunge la chiar 1500 de euro. Luați-vă bilete de avion în zone îndepărtate și foarte exotice, cu vreo patru noduri aeriene, 7-8 ore de stat prin aeropoarte, transpirați, înfometați. La dus și la întors. Cît v-ați odihnit la destinația exotică tot atît veți pierde pe drumuri grele. Plus nebunia adeverințelor de vaccinare, carantina după sosirea din Grecia și Spania.
  5. Sănătatea. Da, mergem să ne refacem, să ne odihnim. Mergeți undeva unde asigurarea dumneavoastră medicală nu vă acopere cheltuielile în cazul unei extracții dentare de urgență, a unei accidentări sau crize de rinichi. 5000 de dolari americani costă o jumătate de zi de spitalizare, trei zîmbete și două injecții. Faceți sărituri la coardă elastică și sporturi extreme, ca să aveți cît mai multe posibilități de a ajunge la urgențe în spitale civilizate, dar scumpe.
  6. Planuri. Plănuiți să faceți TOT, să vizitați TOT. Spectacole, concerte, nu ratați nimic, ca să fie mulțumită toată lumea, și ea, și el și copiii adolescenți! Dacă sînteți în Paris, luați-l la picior, nu scăpați nimic la Roma! Veți face bășici la tălpi, dar nu-i nimic, îndurăm vitejește pentru niște poze rapide pe facebook! Ba, mai mult, luați-vă lista de lecturi amînate. Cărți de citit, undițe de pescuit pentru el și băiat, alte … lucruri pentru ea și fete. Altfel, cum vom avea senzația ratării eficiente, dacă nu planificăm în exces, fără șanse de reușită. Aveți cam 200 de ore de concediu. Atît! Din care dormiți cam 70. Gîndiți-vă bine!
  7. Acreala. Ce salată este aia fără puțină acreală! Chiar dacă ați reușit să împliniți toate cele de mai sus, ce rost are, dacă nu prelungim și în afara concediului starea de amărăciune, bombăneală: ”Tu ai vrut!… Tu și soră-ta ați ales locul!… Ai văzut, dacă i-am luat și pe ăștia cu noi, numai fițe? Las’ că celălalt concediu îl planific eu singur, mergem unde vreau EU! etc.”. Fii sigur că și celălalt este la fel de obosit, frustrat și plin de nervi ca tine, dar de ce să nu întorci cuțitul în rană, dacă poți? Iată, așa venim mai obosiți, mai frustrați, mai nemulțumiți, mai săraci și financiar și sufletește din ceea ce cu prea multă generozitate numim ”vacanță”. Ah, era să uit, cel puțin pozele de pe facebook arată că ați fost fericiți acolo! Bravo! ”Vă doresc să fiți la fel de fericiți pe cît o arată pozele voastre de pe rețelele de socializare!”

Marius Cruceru, pentru Edictum Dei

https://www.facebook.com/edictumdei/photos/a.297955690310931/3780675738705558/?type=3

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.