Leagă-te de catargÎn timpul legendarei sale călătorii spre casă, Ulise a întâmpinat obstacole nenumărate care amenințau să-l abată din drum. Pe unele le-a trecut fără greutate, datorită înțelepciunii și șireteniei sale renumite.

Pentru alte situații a avut nevoie de mijloace mai practice.

Un exemplu grăitor este modul cum a scăpat din ghearele sirenelor. Cântecul fermecător al acestora atrăgea marinarii către insula lor – și către malul stâncos care le va zdruncina corăbiile. Ca să scape de această soartă, Ulise le-a poruncit oamenilor săi să-l lege de catargul corabiei, pentru ca, atunci când va auzi vocile mieroase, să nu se poată smulge pentru a răspunde chemării lor.

Deseori, credem că ar trebui să fim mai deștepți și mai sofisticați pentru a ne putea înfrupta din tentațiile vieții cu moderație, fără să fim nevoiți să apelăm la tactici de forță brută pentru a ne controla pornirile.

Însă, este un semn de maturitate, de conștiență de sine umilă, să admiți că, din cauza istoricului și înclinațiilor personale, tentația de a duce până la exces anumite atracții este irezistibilă. Dacă este o sticlă de alcool în dulap, o vei bea până la fund. Dacă este o tava de prăjituri în casă, o vei mânca pe toată. Dacă ai acces la materiale pornografice pe computer, le vei viziona obsesiv. Dacă ai o aplicație a unei rețele de socializare pe telefon, vei pierde ore întregi din această cauză.

Soluția pentru aceste cântece ale sirenelor este să procedezi ca Ulise și să îți legi în mod intenționat mâinile – să îți restricționezi accesul la ispită înainte să o întâlnești. Să nu ai în casă anumite băuturi sau mâncăruri. Să-ți pui filtre pe computer. Să blochezi o anumită aplicație definitiv sau la anumite ore.

Când vine vorba de apele puțin adânci și stâncoase care pot scufunda fericirea vieții, este înțelept ca în loc de a permite și apoi interzice un lucru ispititor în mod constant, să te asiguri că acel lucru nu reprezintă deloc o opțiune.

Art of Manliness – Lash Yourself to the Mast

https://www.facebook.com/294648260641674/posts/3761335897306209/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.