Sticlele lui Ronaldo

Cînd Ronaldo a dat la o parte sticlele de Coca-Cola, apoi și-a pus o sticlă cu apă în față și a spus: ”Beți apă!” o lume întreagă s-a foit. Bani, acțiuni, imagine de brand s-au mișcat dintr-o parte în alta. Înțeleg că celebra băutură neagră a suferit și la imagine și la bursă.

Cei autodeclarați influenceri și-au încasat umilințele. Iată, asta este ceea ce poate fi numită INFLUENȚĂ.

Momentul este dulce-amar. Dulce, pentru că Ronaldo are dreptate din punctul de vedere al nutriționistului. Amar? Ronaldo nu este nutriționist!

Iată, lumea în care trăim: un tinerel simpatic și carismatic, bun la dat cu piciorul în minge, face legea pentru două zile în lumea băuturilor. Pierderi și cîștiguri, reglări de conturi, refacere de imagine, brand afectat.

În cazul acesta a fost de bine. E bine ca ai noștri copii să bea mai multă apă. Dar dacă Ronaldo ar fi fumat ce a fumat Elon Musk?

Iată, din nou punem întrebarea: cine este competent să ne arate calea, calea alimentară, calea hidratării, calea bunului gust, a bunului simț?

Avem fotbaliști demni de admirație. Zilele acestea am văzut ce înseamnă prezența de spirit a capitanului danez. Ce frumoasă înlănțuire de gesturi: primul ajutor, zidul uman pentru a proteja intimitatea medicală a colegului lor, îmbrățișarea paternă a soției celui căzut…

Dar cînd acești băieți, care au și ei dreptul la imaturitatea lor, la prostiile lor, le devin modele copiilor și adolescenților noștri și în viața lor mai puțin admirabilă?

Sticlele lui Ronaldo au afectat puțin bursa, s-ar putea să schimbe și puțin din obiceiurile cotidiene ale altora, dar sticlele lui Ronaldo au schimbat ceva mult mai important, ceva ce deja știam de cîțiva ani încoace: că orice gest al unei vedete poate schimba destine, poate ridica sau prăbuși branduri, poate îngropa economii personale sau inițiative de afaceri. Elon Musk face o glumă pe twitter, bitcoin se prăbușește!

Ne place? Avem încă idei învechite despre domenii de competență? Cui îi pasă? Nimănui! Bun venit în noua lume. Acesta este viitorul.

Îmi este atît de milă de admirabilii mei prieteni, unii extrem de competenți în varii domenii ale științei, oameni citiți, înțelepți, credincioși sau atei, cu doctorate la marile universități ale lumii și care se întreabă încă mirați de ce puterea lor de influență este atît de redusă.

Eu m-am trezit! Am priceput! Noi nu jucăm jocul zilei. Mie niciodată nu mi-a plăcut fotbalul, spre exemplu. Nu l-am înțeles ca joc, n-am înțeles de ce atîta pasiune pentru a urmări timp de 90 de minute (oh, cît de mult timp!) 22 de adulți care aleargă după un balon. Acesta este jocul zilei. Afacerea zilei este cu mașini și Elon Musk face mașini.

Cînd jocul zilei și cînd afacerea zilei se vor schimba, atunci se vor schimba și influencerii. Puterea stă nu în mîna celor care intră în biblioteci și răsfoiesc volumele. Acea lume a apus. În vremea aceea, în piața în care se vindea pește se întreba: Este Isus Cristos doar om sau este și Dumnezeu? Dacă răspunsul era greșit, afacerea nu avea loc.

Acela era jocul și aceea era afacerea zilei. Acum întrebările sînt altele. Un exemplu? Negrul este o culoare sau…? Sexul este un dat biologic sau…?

Marius Cruceru, pentru Edictum Dei

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.