Martin Luther

Se împlinesc 500 de ani de când Martin Luther s-a prezentat prima data în fața Dietei de la Worms, în 16 aprilie 1521. Acolo la Worms a rămas neclintit în crezul lui spunând: „Aceasta este poziția mea și așa rămân. Așa să-mi ajute Dumnezeu!” Și tot acolo, în noaptea de 17 aprilie 1521, înainte de a doua înfățișare înaintea mai-marilor Europei, Luther a rostit o rugăciune cutremurătoare:

„O, Dumnezeule atotputernic și veșnic! Ce îngrozitoare este lumea aceasta! Iată, își deschide gura ca să mă înghită, iar eu am așa de puțină încredere în Tine!… Trupul meu este așa de slab, iar Satan atât de puternic! Dacă trebuie să-mi pun încrederea doar în puterea acestei lumi, totul este pierdut!

Mi-a sosit ceasul, condamnarea mea a fost hotărâtă!… O, Dumnezeule!… O, Dumnezeule!… Ajută-mă, împotriva înțelepciunii acestei lumi! Fă lucrul acesta. Trebuie să-l faci… Tu singur… căci nu este lucrarea mea, ci a Ta… Sunt gata să-mi dau viața pentru adevărul Tău… Căci aceasta este cauza dreaptă – este cauza Ta!… Nu mă voi despărți niciodată de Tine, nici acum și nici în veșnicie!

Și chiar dacă lumea ar fi plină de diavoli – chiar dacă trupul meu care este încă lucrarea Mâinilor Tale, ar fi distrus, întins pe pământ, tăiat în bucăți… transformat în cenușă… sufletul meu este al Tău!… Da! Știu aceasta din Cuvântul Tău. Sufletul meu îți aparține! Va trăi veșnic cu Tine!… Amin! O, Dumnezeule! Ajută-mă… Amin!”

Ce nevoie ar avea Europa și astăzi de un astfel de om!

Samy Tuțac

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.