Noi suluri ce conţin texte din cărţile profeţilor biblici descoperite în peşterile de lângă Marea Moartă

Autoritatea pentru Antichităţi din Israel (IAA) a anunţat marţi că s-au descoperit mai multe fragmente din texte biblice pentru prima oară în ultimii 60 de ani, într-o operaţiune ce a fost descrisă ca fiind „provocatoare şi complexă și care s-a derulat la nivel naţional.”

„Noile” manuscrise de la Marea Moartă, includ porţiuni din cărţile a 12 dintre profeţii mici, incluzând şi cărţile Zaharia şi Naum.

„Iată ce trebuie să faceţi: Fiecare să spună aproapelui său adevărul; judecaţi în porţile voastre după adevăr şi în vederea păcii; niciunul să nu gândească în inima lui rău împotriva aproapelui său şi nici să nu iubiţi jurământul strâmb! Căci toate lucrurile acestea Eu le urăsc, zice Domnul.” Acest pasaj din Zaharia 8:16-17 este un exemplu de text ce a fost găsit.

În ciuda faptului că cea mai mare parte din texte sunt în limba greacă, numele lui Dumnezeu apare în vechea scriere ebraică, ce se folosea încă din perioada Primului Templu din Ierusalim.

Manuscrisele găsite au fost probabil ascunse în perioada revoltei evreilor împotriva Imperiului Roman, ce a avut loc acum mai bine de 1.900 de ani.

Într-o operaţiune naţională de amploare ce a urmărit prevenirea jafului, arheologi şi voluntati au recuperat manuscrisele din aşa numită „Peşteră a Groazei”, căţărându-se pe frânghie.

Sursa: https://www.stiricrestine.ro/2021/03/17/noi-suluri-ce-contin-texte-din-cartile-profetilor-biblici-descoperite-in-pesterile-de-langa-marea-moarta/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.