Misiunea în context animist

Religiile tradiționale africane cuprind o varietate de credințe și practici, care pot fi diferite de la un trib la altul, dar au caracteristici comune cum ar fi transmiterea orală din generație în generație, prin povestiri, cântece sau festivaluri, credința în zei, uneori inclusiv un creator sau o forță supremă, credința în spirite, venerarea morților, folosirea vrăjitoriei și a medicinei tradiționale africane. Majoritatea sunt considerate animiste, cu anumite aspecte politeiste și panteiste. În general în cadrul lor se consideră că rolul umanității este de a armoniza natura cu supranaturalul.

Se estimează că peste 100 de milioane de locuitori din 43 de țări din Africa sub-Sahariană practică religii tradiționale africane. Chiar dacă majoritatea africanilor aderă la creștinism sau islam, în general aceștia îmbină și practici animiste în cadrul acestor credințe.

O parte din misionarii APME care slujesc în această regiune ne-au împărtășit din experiențele lor de pe câmpul de misiune, provocările cu care se confruntă și modul în care Dumnezeu lucrează în aceste comunități.

Uganda

Familia Brădean Marius și Margareta se implică în evanghelizare în Uganda, unde sunt reprezentate atât creștinismul catolic și anglican, cât și islamul sunnit, dar cu puternice influențe animiste, ca urmare a moștenirii culturale tribale.

În partea de sud a Ugandei, care este mai dezvoltată din punct de vedere economic, militar și educațional, creștinismul și islamul sunt majoritare, pe când în partea de nord, în special în West Nile unde slujesc ei, pe fondul lipsei de educație, a sărăciei, a luptelor tribale și războaielor, animismul a rămas predominant.

În funcție de situația din fiecare sat, familia Brădean utilizează diverse metode pentru a prezenta Evanghelia localnicilor din tribul lugbara, cum ar fi evanghelizarea publică prin sistem audio, evanghelizarea din ușă în ușă sau prin diverse interacțiuni cu vecinii, distribuirea Bibliei în format audio pe telefon, a Bibliei tipărite în engleză sau în limba de trib și distribuirea de broșuri și tractate. De asemenea, organizează proiecte de ajutorare cu implicarea bisericilor partenere din mijlocul comunităților, organizează conferințe pentru tineri, femei sau bărbați sau invită vorbitori în cadrul programelor de studiu biblic ale bisericii locale.

Sursa: https://noifrontiere.ro/misiunea-in-context-animist/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.