Momente apologetice – învățări din viată lui Iuda

In ultimele 24 de ore libertatea cuvântului si de opinie au fost asaltate de fii întunericului. Președintele Americi i sa închis câteva conturi pe social-media. Observ tot mai mult un atac la libertatea de a te exprima, forțat sa taci in orice opinie care ar pune sub semnul întrebării lideri bisericești. Ai impresia ca suntem obligați sa închidem ochii la furt, erezii, învățături false, decepție, manipulări fragrante in mijlocul adunării lui Cristos.

Pasajul Biblic cel mai favorit hoților, ereticilor, învățătorilor si proorociilor falși este textul din Matei 18. Vor sa fie confruntați in privat, sa nu fie dat in vileag, pentru că nu este creștinește. Au abandonat restul textelor Biblice sa se ascundă in spatele unei proceduri particulare.

Mai se poate spune: „„Pui de năpârci, cine v-a învăţat să fugiţi de mânia viitoare?” (Matei 3:7)

După comentariile primite pe Facebook, se pare ca singura soluție pentru farisei zilelor noastre este tăcerea. Isus nu a tăcut, apostolii nu au tăcut, Scripturile nu ne învață sa ascundem păcatul ci sa-l scoatem la iveala. Pentru cei care au probleme cu scoaterea la iveala a celor care baga mana in punga am sa fac o analogie a unei povesti.

Un gospodar își vedea de grădinărit in spatele casei. La un moment dat vede o cunoștința dintr-un sat vecin intrând in curtea vecinului de unde ia un topor si o coasa. Nu mare lucru, însă gospodarul nostru fiind „pocăit” se întreabă ce sa facă. Va trebui sa aplice Matei 18, sa meargă si sa-l confrunte pe hot personal, ținându-si gura sa nu spună nimănui de furt, sau sa facă cunoscut vecinului si restul satului sa fie atenți?

Daca fratele meu este prins cu mana in punga, trebuie sa taci?

Trăim într-o lume virtuala, judecați după postările făcute, si personalitatea pe care o redam într-o lume ireala.

Revenind la Iuda si la ce am putea sa învățam, as face următoarele mențiuni:

1. Isus la ales pe Iuda ca ucenic. Sa nu fim naivi sa credem ca Isus nu știa cine este Iuda si la ce o sa se ajungă. Isus la ales, si mai mult de atâta la lăsat in grija visteriei apostolilor.

2. Isus ar fi putut sa aleagă pe Nathanael sa fie administratorul pungi. „Isus a văzut pe Natanael venind la El, şi a zis despre el: ,,Iată cu adevărat un Israelit, în care nu este vicleşug.„ (Ioan 1:47)) Un alt candidat ar fi fost Levi care avea experiența in probleme financiara. „După aceea Isus a ieşit afară, şi a văzut pe un vameş, numit Levi, şezînd la vamă. (Luca 5:27). Isus a avut candidați buni, însă îl lasă pe Iuda.

3. Iuda si-a făcut treaba administrativa bine, fără nici un reproș din partea lui Isus sau a ucenicilor. Iuda si-a petrecut serile la picioarele lui Isus împreună cu restul ucenicilor, implicat in toate lucrările si pelerinajele făcute, implicat in predicarea Evangheliei. Iuda era un exemplu pentru mulți din timpul lui dar si din zilele noastre in acest aspect.

4. Iuda devine un exemplu concret la cea ce Isus spune in Matei 6:21 „Pentrucă unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.” Isus la lăsat pe Iuda sa răspundă pentru punga știind unde avea sa ajungă inima lui. Iuda devine exemplu pentru generații, cu atenționare la comorile si prioritățile care ni le facem in viată.

Nu trebuie sa fii hot in ziua mare sa fii vinovat de a pune mana in punga. In Romania este obiceiul de a da 10% sau mai mult celor care prin cai oportuniste aduc bani la ONG sau chiar biserici. Cei 10% ceruți pentru beneficiul care il aduc bisericii, cum credeți ca sunt justificați de biserica si ONG? Poate o biserica sau un pastor sa se implice in astfel de „șmecherii” in care ajungi sa minți si sa justifici banii predați pe sub mana in fata legii?

Când sau strâns bani si a trebuit sa faci pe negru construcția bisericii, fără acte, la negru, într-o societate pe care o chemam libera, ce fel de exemplu mai este Biserica lui Cristos? S-ar fi implicat Isus in astfel de „șmecherii”? Se pare ca punem totul deoparte atâta timp cat construim in numele Domnului. Oare pereții si cărămizile clădite pe negru aduc cinste in aceste zile de libertate?

Avem mulți Iuda in mijlocul nostru, unde afacerile pe sub mana este standardul si acceptanta de lucrare. Sunt unii care întrețin idea unui proceduri penale in asemănarea si identificarea unui frate cu Iuda. Mă întreb ai cui fii sunt aceștia? Cate năpârci sunt in mijlocul nostru care ne cânta in coruri si orchestre, folosind adunarea in modul in care ei înțeleg Scripturile, mutilând doctrinele si învățăturile Bibliei?

Ne este bine când suntem înșelați, in opinia multora care nu au ajutat lucrarea Evangheliei cu banii lor, si resursele pe care le da Domnul. Au beneficiat intr-un fel sau altul de bunatatea altora, dar mai putin sa se angajeze la un second job in dragoste nu pentru bani ci pentru lucrarea si abilitatea de a ajuta pe cei in nevoi.

Iuda ne este un exemplu de lucrare, începând bine, abandonând totul pentru Cristos, mai târziu sa prindă gustul banului. Vrea sa aduc aminte adunării lui Cristos ca Dumnezeu asculta rugăciunile copiilor Săi, curățând cuibare de nepocăita. Coram Deo!

Dr. Caius Obeada

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Momente apologetice – învățări din viată lui Iuda

  1. taborsinai spune:

    La tema ”Iuda”- departe de mine gândul de a intra în debate și apreciez minuțiozitatea autorului.. Am avut ocazia de a auzi mulți ”propagandiști”, ”netrimeși”, de nimeni, care spuneau cu tupeu: ”dacă iuda s-ar fi pocăit…”! Ori stă scris: ”a pierit fiul pierzării, ca să-se împlinească Scriptura”- Ioan 17:12. Deci putea cineva să schimbe Scriptura? Mântuitorul afirmă că: ”îi cunoaște pe acei pe care i-a ales, dar trebuia să-se împlinească Scriptura”- ioan 13:18. Iar în ioan 6:70: ”Nu v-am ales Eu, și totuși unul este drac”! Dar definitoriu mi se pare:”El s-a dus la locul lui”- FA.1:25. Devine mult prea complicat! Realitatea este că acest ”departament” (a lui Iuda), a însângerat LUCRAREA LUI, dintotdeauna! Evreul dăruia grămulețul de aur, Domnului, prin dărnicia către Templu, iar câte-un împărat neatent sau laș, cumpăra pacea, livrând tone de aur marilor Imperatori – un. ex. 2Rg.24;12,13. Definiția finală, îmi pare în afirmația Lui Isus: V-am chemat la ”Împărăția Mea, care nu este din lumea aceasta”- ioan 18:36

Comentariile sunt închise.