UPDATE: Scurtă biografie a pastorului dr. VASILE ALEXANDRU TALOŞ

Pastorul Vasile Alexandru Taloş s-a născut în data de 13 mai 1944, în Cisnădie, județul Sibiu, regiunea Braşov, în familia unor refugiați din Nordul Transilvaniei.

Părinții săi, Alexa şi Elena, au fost oameni credincioşi, iubitori de Dumnezeu şi au fost binecuvântați cu 3 copii: Vasile Alexandru, Ioan şi Salonica.

Tatăl, Alexa (1920-1987), s-a mutat la Jibou, județul Sălaj, unde a slujit ca păstor al bisericilor baptiste din Zalău, Peceiu şi a celor de pe Valea Agrijului.

Pastorul Vasile Taloş a urmat cursurile Seminarului Teologic Baptist din Bucureşti (1965-1969), dar şi Facultatea de Drept din Bucureşti (1969-1974).

A fost ordinat în slujba de păstor la Biserica Baptistă „Sfânta Treime” din Bucureşti în anul 1969 şi a slujit această Biserică până în anul 1999. Din anul 1999 până în prezent a păstorit Biserica Baptistă „Bunavestire”.

În anul 1988 a fost ales membru în comitetul de conducere al Uniunii Baptiste, fiind şi membru în comitetul de redacție al revistei Îndrumătorul Creştin Baptist, organul de presă al Uniunii Baptiste.

La începutul anului 1990, (13 martie), împreună cu alți reprezentanți ai cultelor evanghelice, a pus bazele Alianței Evanghelice din România, fiind primul preşedinte al acesteia (martie-octombrie 1990).

Cu ocazia celui de-al XXX-lea Congres al Uniunii Baptiste, desfăşurat la Sala Palatului din Bucureşti (3-5 mai 1991) a fost ales preşedinte al Uniunii Baptiste din România. Următorul Congres, desfăşurat între 15-17 iunie 1995, l-a reales în aceeaşi poziție pentru încă un mandat. În primul mandat alături de dânsul a slujit ca secretar general pastorul Nicolae Gheorghiță, iar în cel de-al doilea mandat secretar general a fost ales pastorul Aurel Gacea.

Între anii 1999-2003 a slujit ca vicepreşedinte cu misiunea în cadrul Uniunii Baptiste, iar între anii 2003-2008 a slujit ca director al Casei de Pensii şi Ajutoare a Cultului Creştin Baptist.

A predat cursuri de Vechiul Testament, Misiologie, Dinamica Bisericii, Erezii contemporane şi Drept bisericesc la Institutul Teologic Baptist din Bucureşti (1990-1998) şi la Universitatea Emanuel din Oradea (1998-2004).

În anul 2008 a obținut titlul de doctor în teologie la o universitate din America.

S-a căsătorit în anul 1969 cu Cornelia şi Dumnezeu i-a binecuvântat cu doi copii: Claudiu şi Corina.

În data de 22 decembrie 2020 Dumnezeu l-a chemat la odihna cerească!

La finalul alergării lui pământeşti putem spune asemeni psalmistului: „Scumpă este înaintea Domnului moartea celor iubiți de El”.

Am aflat cu durere despre sfârşitul alergării pământeşti a pastorului Vasile Alexandru Taloş, fost preşedinte al Uniunii Baptiste din România între anii 1991-1999. L-am avut ca profesor de Vechiul Testament în timpul anilor de Seminar. A fost un predicator profund, un lider vizionar. La Congresul de la Oradea, 15-17 iunie 1995, am realizat un interviu, pe care îl postez acum pe facebook. Ştiu că în revista Harul, pe parcursul anilor, am publicat mai multe materiale despre lucrarea pe care dânsul a făcut-o. Plecarea lui lasă un gol imens în familia biologică, dar şi în familia baptistă. Mă rog ca Dumnezeu să aducă mângâiere, pace şi speranță în inimile întristate!

Ionel L. Țuțac

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la UPDATE: Scurtă biografie a pastorului dr. VASILE ALEXANDRU TALOŞ

  1. Condoleanțe familiei.

    Apreciază

Comentariile sunt închise.