Prima Biblie din lume tradusă de creștini a fost realizată în spațiul românesc…

Puțină lume cunoaște acest detaliu, dar prima Biblie din lume tradusă de creștini a fost realizată în anul 350 în spațiul care cuprinde România și Republica Moldova de azi. Este vorba de Biblia Gotică, tradusă de Ulfila, un misionar din Capadocia. Ulfila a mers la începutul sec. IV în partea de Nord-Est al imperiului Roman să încreștineze popoarele gotice. Regiunea locuită de Goți cuprindea teritoriul actual al Bulgariei, României, Republicii Moldova și Ucraina.

Până la Ulfia existau doar două traduceri ale Bibliei realizate de cărturarii evrei. Ulfia a fost primul care a realizat o traducere a Noului Testament în limba unui popor convertit la creștinism. Putem afirma că tradiția de a traduce Biblia în limba popoarelor creștine s-a născut în spațiul nostru românesc, iar în prezent mii de popoare se bucură de acest privilegiu de a avea Biblia în limba proprie.

Cu atât mai îmbucurător este faptul că poporul român a avut parte de Biblia în limba sa printre primele popoare ale lumii. Evanghelia româno-slavonă de la 1553 este a 46-a traducere a Bibliei în limbile popoarelor lumii. Iar când a apărut Biblia întreagă în limba română în anul 1688 în lume existau doar 65 de popoare care aveau cel puțin o parte a Bibliei în limba proprie.

Marea majoritate a traducerilor Bibliei au fost realizate în ultimii 120 de ani. La începutul secolului XX, Biblia sau părți ale ei era tradusă în doar 458 de limbi, iar 86% din traduceri au fost realizate în perioada următoare. În ultimii 20 de ani au fost realizate mai mult de 1/3 sau mai exact 1.195 din toate traducerile Bibliei.

Aceasta este mai mult decât s-au tradus în toată istoria omenirii de până la 1950 când în lume erau doar o mie de traduceri ale Bibliei. În prezent Biblia sau parte a ei este tradusă în 3.415 limbi din întreaga lume.

(Veaceslav Ionita, fost deputat în Parlamentul Moldovei)

Via: Samy Țuțac

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.