Poveşti, locuri şi oameni de altădată!

Cea mai bogată istorie muzicală din Lugoj: Biserica cu cinci coruri, trei orchestre și patru grupuri vocale

De-a lungul timpului, la cultura lugojeană au contribuit din plin corurile care au activat în oraș. Multe dintre acestea, dacă nu majoritatea, au fost coruri bisericești. Nu a făcut excepție nici Corul ”Ion Vidu”, cel mai vechi cor din țară, cu activitate neîntreruptă de peste două secole, care a fost la început un ansamblu religios. Tradiția aceasta corală se păstrează și în zilele noastre, dar nu numai atât. Biserica Ro- mano-Catolică, cea Reformată, cea Evenghelică și Sinangoga Neologă din Lugoj dispun de orgi. O parte din aceste instru- mente sunt funcționale, altele nu, dar ele au scris, de-a lungul timpului, pagini de istorie muzicală a orașului.

Istoria ultimilor 50 de ani arată însă un cult care a crescut neîncetat pe tărâm muzical, în timp ce alte confesiuni, de mare tradiție în domeniu, își păstrează cu greu ansamblurile corale. Bi- serica Baptistă ”Harul” este exemplul cel mai elocvent.

”Trebuie subliniat faptul că Biserica Baptistă din Lugoj a pus întotdeauna un mare accent pe latura muzicală. Ultimii 30 de ani au scos în evidență calităţi extraordinare cu care Dumnezeu a înzestrat membri ai bisericii noastre. Activitatea corală – cor mixt, cor bărbătesc, cor de tineret, cor de fete şi cor de copii, a fost

coordonată de creştini deosebit de talentaţi şi devotaţi: Beniamin Tosity, Emil Patacă, Ilie Lazăr, Sorin Ţepeş, Marius Lăzărescu, Claudia Gherga, Cosmin Căprariu, Claudiu Căprariu, Agata Căprariu, Emanuel Azgur, Claudiu Murariu şi Marius Boghiţoi. De asemenea, Biserica din Lugoj a pus mare accent pe activitatea instrumentală – orchestră, orchestră mică, fanfară. Suntem datori să amintim aici contribuţia deosebită a fraţilor Lăzărescu, Claudiu Murariu, Ilie Lazăr, Doru Lazăr, Otniel Didraga, Marius Boghiţoi, Gabi Trufaş şi Mihai Manguţa”, spune pastorul Ionel Tuțac, care a documentat minuțios fenomenul.

Formații de mare tradiție

La ora actuală, menționa tot el, în cadrul Bisericii ”Harul” activează numeroase formații muzicale: Corul Mixt (dirijat de Claudia Crețu), Corul de Tineret și Corul Bărbătesc (dirijor: Marius Lăzărescu), Corul de Copii (dirijor: Claudiu Murariu), Orchestra Mare (dirijor: Marius Lăzărescu), Orchestra de Copii (dirijor: Claudiu Murariu) și Fanfara ”Harul Brass” (dirijor: Doru Lazăr).

Acestor șapte formații li se adaugă cel puțin patru grupuri vocale: ”Grace Singers”, ”Forever Grace”, ”Harul Plus” și ”Triumph”. Doar această simplă enumerare arată că, în ultimele decenii, Biserica Baptistă din Lugoj a dus mai departe tradițiile muzicale ale orașului, furnizând noi și noi talente muzicale, care au ajuns mai apoi pe mari scene ale lumii.

Unele formații muzicale baptiste au o îndelungată istorie. În 2014 a avut loc aniversarea de 90 de ani a Corului Mixt, iar în 2016 s-au sărbătorit 70 de ani de la fondarea Orchestrei Mari.

O scurtă incursiune în timp

Istoria neconvențională a Lugojului este ca o carte mereu deschisă, din care aflăm noi și noi povești. Uneori, povestitorii se întâmplă să nu mai fie printre noi, dar mărturiile lor scrise, care nu se află în arhive oficiale, sunt din ce în ce mai prețioase, odată cu trecerea timpului. Pe măsură ce urmărim cărările trecutului, apar alte istorii neștiute, care merită să fie puse în valoare. Din aceste mărturii ale oamenilor din trecutul și din prezentul orașului, vă oferim și noi un tablou viu al Lugojului de odinioară, cu legende ale locurilor și oamenilor care au trăit aici.

Așa cum am mai scris, istoricii Bisericii Baptiste lugojene amintesc faptul că ”în anul 1924 a fost înfiinţat corul mixt al Bisericii, prima dirijoare fiind sora Palis, o credincioasă ce a emigrat la sfârşitul anului 1924 în SUA”. Mai departe în timp, după război, un eveniment important a fost ”înfiinţarea, la 10 septembrie 1946, a orchestrei sub bagheta renumitului dirijor şi compozitor baptist, Titi Adorian. În paralel cu orchestra adul- ţilor se înființează şi orchestra copiilor, care s-a dovedit în decursul anilor o adevărată pepinieră de talente, cel mai strălucit elev al dirijorului Titi fiind Puiu Crişan, care a condus orchestra copiilor între 1949-1956”.

În 1951, dirijorii corului, Ioan Avram şi Gheorghe Jurcovici se retrag, iar biserica apelează la fratele Gheorghe Ienovan pentru a continua instruirea corului. Alături de el se implică în activ- itatea corală Gheorghe Patacă şi Petru Murariu, considerați ”dirijori cu bună pregătire şi devotați cauzei Domnului”.

La mijlocul anilor ’50, Lugojul avea una din puținele orchestre baptiste din țară

Anul 1955 aduce cu sine mutarea

bisericii în centrul oraşului, pe str. Plopilor, la numărul 10.

”În data de 14 noiembrie 1955 are loc inaugurarea noului locaş de închinare, la care participă fraţii pãstori Dumitru Drãgilã, Teodor Turcu și Petre Drăgoescu, iar corul şi orchestra au cântat spre slava lui Dumnezeu”, consemnează cronicarul. Desigur, spațiul mai mare a permis și dezvoltarea activităților muzicale.

În această perioadă s-a pus mare accent pe muzica instrumentală, orchestra fiind condusă, în decursul anilor, de către Gheorghe Rădulescu, Ioan Bosa şi Nistor Toşitiu. La acea oră, era una din puţinele orchestre baptiste din ţară.

Pastorul Tuțac mai amintește că ”anul 1978 reprezintă un an de frământări interne în Biserica din Lugoj, dar şi un an al revigorării spirituale. Uniunea Baptistă îl trimite la Lugoj pe fratele David Nicola. Fratele David imprimă Bisericii o pecete de optimism, punând mare accent pe activitatea tineretului. Localul Bisericii devine neîncăpător şi în trei situaţii au loc extinderi neautorizate. În această perioadă activitatea formaţiilor muzicale se diversifică, înfiinţându-se grupul bărbătesc “Maranata”

(1981) şi Fanfara Bisericii (1989)”.

Noul sediu al bisericii,inaugurat la 29 noiembrie 1992

În decembrie 1989, Daniel Brocea, unul din tinerii Bisericii, este împuşcat la Revoluţie.Acest eveniment va produce multă durere în rândul credincioşilor din Lugoj, dar şi o puternică dorință de libertate.

În anul 1990, la Adunarea Generală, se propune construirea unui nou locaș de închinare pe acelaşi amplasament. Din partea Bisericii lucrările sunt coordonate de fraţii Nicu Negrei şi Vasile Brocea. iar la 29 noiembrie 1992, după multă muncă şi efort, are loc inaugurarea noului locaş de închinare. La acest eveniment aveau să participe oaspeţi dragi din străinătate (Douglas Olsen, Michael Former, Berry Moore, Art Perry), păstori români (Ioan Bunaciu, Ioan Râncu, Ovidiu Bulzan), reprezentanţi ai autorităților şi ai altor culte.

În această perioadă, Lugojul găzduieşte câteva evenimente de anvengură pentru mişcarea baptistă: Congresul femeilor (20- 22 iulie 1995), Serbarea de absolvire a promoţiei 1997 a In- stitututului Teologic Baptist din Bucureşti (13 iulie 1997), Congresul Uniunii Baptiste (27-28 mai 1999), eveniment la care participă reprezentanţi de seamă ai mişcării baptiste internaţionale, Festivalul Fanfarelor Baptiste (19 octombrie 1999), Conferinţa Naţională a Departamentului Femeilor (2-3 octombrie 2009) etc.

Evenimente și personalități

Poate că cel mai important eveniment, ca participare și invitați, a fost Conferinţa Naţională a Uniunii Baptiste (27-28 martie

2009), la care au fost prezenţi David Coffey (preşedintele Alianţei Mondiale Baptiste), Toma Magda (preşedintele Federaţiei Europene Baptiste), George Dancea (preşedintele Asociaţiei Baptiste Române din SUA şi Canada), Larry Carnes, reprezentantul Convenţiei Bap- tiste de Sud) şi Ondrey Franka (preşedintele Uniunii Baptiste din Serbia) și alții.

Oaspeți de seamă ai Bisericii ”Harul” din Lugoj au mai fost președintele României, Emil Constantinescu, secretarul de stat Victor Opaschi, iar dintre invitații speciali de peste hotare îl amintim pe John Upton, președintele Alianței Mondiale Baptiste, prezent în orașul nostru în anul 2011.

Sursa: https://redesteptarea.ro/?fbclid=IwAR0ZK-G6bkfENrS8xUg20N87GcEWYSz_2pyDt29NmyKKnt6oKE78rVm3t5o

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.