Pakistan – Un creștin condamnat la moarte pentru „blasfemie” a fost achitat

LAHORE, Pakistan – Un creștin condamnat la moarte, sub acuzații false de blasfemie, în urmă cu șase ani, a fost achitat de un tribunal din Lahore luni (5 octombrie), au declarat mai multe surse.

Sawan Masih, un bărbat în vârstă de 40 de ani, a primit pedeapsa cu moartea în martie 2014 după ce un prieten musulman l-a acuzat că a blasfemiat numele profetului Islamului. Afirmația făcută de prietenul lui Masih a dus la arderea a mai mult de 150 de case, magazine și biserici în colonia săracă, predominant creștină, Joseph din Lahore, în martie 2013.

„Audierea cazurilor de blasfemie nu este o treabă ușoară, deoarece există o presiune mare asupra judecătorilor”, a declarat avocatul lui Masih, Tahir Bashir, pentru Morning Star News. „Mă bucur că judecătoria ne-a admis argumentele pe baza faptelor reale într-o țară în care sentimentele și emoțiile religioase influențează de cele mai multe ori deciziile”.

Apărarea lui Masih a ridicat mai multe obiecții cu privire la ancheta și urmărirea penală făcută de către poliție. Bashir a declarat că polițistul care a înregistrat cazul, la 34 de ore de la presupusă blasfemie, a arătat „rea-credință” prin plângerea completată.

„Ofițerul de anchetă și instanța de fond au ignorat acest fapt material în timp ce s-a decis cazul”, a spus el.

Au existat contradicții evidente între Primul Raport de Informații (FIR) și declarația făcută de către reclamant – Shahid Imran – în fața instanței de judecată, a spus Bashir. El a adăugat că nu au fost menționate cuvinte blasfemice în primul raport, reclamantul adăugându-le la opt zile după înregistrarea acestui prim raport.

„Instanța de fond l-a condamnat pe Masih pe baza declarației suplimentare”, a spus el.

Declarând în mod nerezonabil că „declarația unui singur martor care acuză pe cineva de rostire de cuvinte blasfemice către Profetul Mahomed, chiar și în interiorul casei, este suficientă pentru a acorda pedeapsa capitală”, instanța de fond a decis că un număr de martori nu erau necesari pentru a ajuta la luarea deciziei, a spus Bashir.

După audierea argumentelor ambelor părți, curtea diviziei LHC condusă de judecătorul Syed Shehbaz Ali Rizvi a dispus achitarea lui Masih, declarând că acuzarea nu a reușit să dovedească implicarea lui Masih în actul de blasfemie.

Sursa: https://www.stiricrestine.ro/2020/10/08/pakistan-un-crestin-condamnat-la-moarte-pentru-blasfemie-a-fost-achitat/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s