3000 de predici

Cineva mi-a amintit că apostolul Petru a ținut o predică și s-au întors la Dumnezeu peste 3000 de oameni și m-a întrebat dacă s-a întors cineva la pocăință după 3000 de predici ale mele. N-am știut să-i răspund pentru că n-am ținut socoteala numărului celor care s-au predat Domnului la predicile mele. Cu siguranță că nu sunt la numărul celor ce s-au pocăit la predicile lui Petru, cu toate că-i port numele. Că am predicat de peste 3000 de ori, se prea poate, pentru că vestesc Evanghelia de peste 50 de ani; dar nici aici n-am făcut socoteli, ca să pot da cifre corecte. Cine ține evidențele noastre, ale tuturor, este Domnul, care nu numai că știe, dar și răsplătește fiecăruia. Apoi, nu toate predicile noastre, cum nici ale marelui pescar, n-au fost doar de evenghelizare și de chemare a oamenilor la pocăință. Cele mai multe din ele au fost hrană duhovnicească pentru cei convertiți deja.

Dar cum niciun predicator nu poate pocăi pe nimeni, tot așa niciunul nu poate forța pe cineva să se hrănească cu pășunile verzi și apele de odihnă ale Evangheliei. Duhul Sfânt care însoțește vestirea Cuvântului facilitează primirea Lui, dacă omul nu se împotrivește îndemnurilor Lui.

Întrebarea cu pricina, mi-a adus aminte de o scrisoare foarte provocatoare a unui cititor al ziarului The British Weekly:

„Se pare că predicatorii de azi cred că e foarte important să-și pregătească predicile foarte bine. Eu frecventez cu regularitate biserica de peste 30 de ani și probabil că am ascultat peste 3000 de predici. Spre consternarea mea, nu-mi aduc aminte nici măcar o singură predică. Mă întreb dacă nu cumva predicatorii n-ar trebui să-și folosească timpul făcând altceva mai profitabil?”

Au urmat o serie de editoriale pe acestă temă, până când ziarul a publicat următorul comentariu:

„Sunt căsătorit de 30 de ani. În tot acest timp am consumat 32,850 de meniuri gătite de soția mea. Am descoprit cu stupoare că nu-mi aduc aminte nici măcar de un singur meniu. Cu toate acestea… am convingerea că fără ele, aș fi murit de foame demult”!

https://www.facebook.com/1017147298465067/posts/1594426857403772/?extid=C9JXqg2vuvq7SqVI&d=n

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.