Recuperarea respectului în familia creștină…

Chiar dacă respectul faţă de persoane trebuie să caracterizeze toate relaţiile, este într-un mod aparte necesar în căsătorie, unde doi oameni se leagă într-o intimitate, descrisă în mod unic ca „un singur trup”. Fără respect reciproc, această legătură strânsă se poate transforma în ură.

Respectul pentru soţul sau soţia noastră se concentrează asupra câtorva aspecte esenţiale ale căsătoriei:

1. Respectul pentru celălalt ne ajută să înțelegem că, dacă este necesar, dimensiunea parteneriatului din căsătorie va trebui reînnoită.

2. Respectul pentru celălalt înseamnă încercarea de a îmbunătăţi factorii care stimulează o relaţie bazată pe reciprocitate.

3. Respectul pentru celălalt înseamnă acceptarea inconvenientelor prezente în relaţia noastră mai degrabă ca subsecvențele unei relaţii de apropiere, decât ca motive întemeiate de critică.

4. Respectul faţă de soţ sau soţie înseamnă depunerea unor eforturi foarte serioase la vârsta de mijloc pentru a ne sorta vechile „plăci”, care s-au adunat în anii anteriori şi care împiedică stabilirea unei noi relaţii.

Concluzie: Fără respect nu puteți clădi o căsnicie, cel puțin nu una fericită. Amândoi veți avea parte doar de resentimente și de nesiguranță.

„Dar să ţii seama de un lucru, bărbate, că, atunci când Apostolul a poruncit soţiei tale să-ţi arate respect, a vorbit despre respectul care se cuvine unei femei libere, nu unei sclave. Am spus-o, femeia este trupul tău. Dacă vrei să aibă respect de roabă, atunci îţi necinsteşti trupul şi te insulţi pe tine însuţi.
Care este conţinutul respectului acestuia? Să nu-ţi vorbească împotrivă, să nu se răzvrătească, să nu vrea să fie stăpână în casă. E de ajuns ca respectul ei să se limiteze la acestea. Dacă tu o iubeşti, cum ţi-a poruncit Dumnezeu, vei izbuti mai multe. Căci firea femeiască este oarecum mai slabă şi are nevoie de ajutor, ocrotire, blândeţe, purtare de grijă. Pe toate să i le oferi, pe toate să le faci de dragul ei, chiar şi la chinuri să te supui.”
(Sfântul Ioan Gură de Aur)

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1990534327750628&id=538581796279229

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.